Marc en Tim doen voor derde keer mee aan wereldberoemde homo-optocht Sydney
Mardi Gras Parade 2008: dansen op
30 jaar Diva's
SYDNEY, 21 FEB. 2008 - Voor Marc van den Broek en Tim Dekkers zijn weer de opwindende weken rond de Mardi Gras aangebroken. De eerste bezoekers uit Nederland zijn gearriveerd en de eerste feesten zijn al achter de rug. Marc en Tim maken zich op voor een meeslepend optreden in de groep '30 jaar Diva's' tijdens de Mardi Gras Parade op zaterdag 1 maart. Deze groep bestaat uit vierhonderd dansers en is daarmee de grootste in de parade. 'Dit wordt onze derde deelname aan de Mardi Gras en het belooft weer een groot feest te worden', zegt Tim, terwijl hij de danspasjes instudeert.
feb marid gras Mardi Gras, het wereldberoemde jaarlijkse festival voor homo's en lesbiennes in Sydney, viert dit jaar zijn dertigste verjaardag en heeft als thema 'Brave New Worlds'. De organisatie verwacht tienduizend deelnemers aan de parade en een half miljoen bezoekers. Na hun successen in de vorige parades (als gay-cowboys in 2006 en als Kylie-dansers in 2007) besloten Marc en Tim zich opnieuw aan te melden voor de dansgroep rond organisator Dr. Mark. Deze groep heeft dit jaar gekozen voor '30 jaar Diva's': vierhonderd mannen en vrouwen dansen op wereldberoemde hits van wereldberoemde diva's, zoals Madonna, Kylie Minogue, Whitney Houston en Cher. De Diva-groep is de grootste uit de geschiedenis van de Mardi Gras.

feb marid grasBlauwe broekjes
De deelname aan de parade wordt serieus aangepakt. De deelnemers zijn opgedeeld in groepen en trainen twee keer per week een uur. Op het schoolplein van een lagere school in de wijk Erskineville worden de danspasjes nauwkeurig ingestudeerd. De deelnemers kunnen daarnaast thuis via YouTube op het internet een filmpje van de danspasjes bekijken en oefenen. Marc en Tim zitten in de Kylie-groep en dragen blauwe, glimmende (Aussiebum) broekjes. Marc: 'De danspasjes zijn minder moeilijk dan vorig jaar, maar dat wil nog niet zeggen dat het gemakkelijk is. We moeten hard oefenen om de bewegingen onder de knie te krijgen. Dat lukt beter en beter. Ik ben nu vier keer wezen trainen en ik kan het nu voor 95%, Tim is door tennisverplichtingen maar twee keer wezen oefenen, maar die heeft alles al voor 85% onder de knie. Ik denk dus dat we tijdens de parade op 1 maart een geweldig optreden kunnen verzorgen.' Tim verheugt zich op de parade. 'De vorige jaren was het een enorme kick om langs een half miljoen mensen te lopen. Wat je ook doet, iedereen aan de kant gaat uit zijn bol. Onze groep moet dit jaar nog grootser en spectaculairder worden dan in 2007. Er zijn drie vrachtwagens met licht en muziek en behalve de honderden dansers lopen er ook tientallen andere deelnemers mee in de Diva-groep. Nu maar hopen dat ik alle danspasjes en bewegingen onthoud.'

Bezoekers
De eerste bezoekers uit Nederland voor de Mardi Gras zijn intussen al op de Raglan Street gearriveerd: Arie Koelemij en Stef Lapien uit Utrecht. Zij hebben met de camper een rondrit door Australië gemaakt en zullen tien dagen in Sydney bij Marc en Tim blijven. Árie en Stef lopen op 1 maart in de parade mee als 'bordendragers' in de Diva-groep. Vijf andere vrienden en bekenden uit Amsterdam zijn inmiddels ook in Sydney aangekomen, maar die verblijven elders in appartementen en hotels. 'In tegenstelling tot vorig jaar hebben we het extra logeerbed niet hoeven op te bouwen in de garage', zegt Tim.

Fair Day

Een vast onderdeel is de homomarkt, waar iedereen welkom is, die zich homo voelt en wat wil verkopen of laten zien. Fair Day heet dit onderdeel van Mardi Gras en ongeveer 70 duizend mensen kwamen op de zonnige zondag half februari naar een park om te kijken naar hondjes van homoseksuele eigenaren, alle homosportclubs van Sydney en uiteraard beginnende homobandjes. `De sfeer was relaxed, iedereen had een glimlach op zijn gezicht, was het maar altijd zo in deze stad', verzucht Marc.

feb marid grasSorry
Voor Marc en Tim waren het daarvoor hectische tijden. De twee correspondenten hadden een ongekende topweek met de historische excuses van de Australische regering aan de Aboriginals. Marc en Tim maakten een recordaantal krantenverhalen, radioreportages en tv-verslagen over het sorry aan de Stolen Generation. 'Het sorry van de regering was een bijzondere en historische gebeurtenis, ik ben blij dat we er bij waren', reageerde Tim. Hij en Marc volgden de excuses in de wijk Redfern, het Aboriginalhart van Sydney. 'Die plek was bij ons om de hoek, dus dat was erg praktisch. We zijn dagenlang van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in de weer geweest. Maar het was de moeite waard. Na de tegenslag van eind vorig jaar, zijn we nu weer echt helemaal terug.'
persoonlijk_foto
wijziging op: 29-03-2010