Amsterdammers vieren 27-jarige relatie op geheime plaats
Terug naar de jaren zestig: Marc wint spelletje ‘Raden Maar’
SYDNEY, 26 MAART 2008 - Als trouwe journalisten luisteren Tim Dekkers en Marc van den Broek naar elk flardje Nederlands, dat door Australische zenders de ether wordt ingestuurd. Op het Nederlandstalige programma van SBS zijn soms ook prijzen te winnen. Marc van den Broek deed een keer mee en won een drie uur durende DVD over de toekomst.
aprilHet spelletje dat op woensdag 26 maart door de Australische publieke zender SBS werd uitgezonden, bracht het tweetal terug in de jaren zestig en zeventig. De jaren, waarin ze als tieners naar de radio luisteren en onder de indruk waren van alles wat uit de luidsprekers kwam. Een bekend spelletje uit die tijd was Raden Maar van de legendarische KRO-man Kees Schilperoort.
Elke werkdag tussen twaalf en twee kregen de luisteraars een geluid te horen en konden via de telefoon raden wat het was. Als kind vond je dat reuze spannend. Als het geluid niet werd geraden, ging de te winnen prijs met vijftig gulden omhoog tot een maximum van duizend gulden.

Kookboek
Maar ja, dat waren de jaren zestig, het programma werd in 1976 gestaakt. Maar goed, Australië loopt wel op meer punten achter en dus klinkt elke woensdagmorgen de Australische versie van Raden Maar in de Raglan Street. Meestal doet het tweetal niet mee. De te winnen prijs is vaak niet om over naar huis te schrijven: een cd van André Rieu of een Volendams duo, een kookboek met Hollandse gerechten; andere luisteraars zijn daar echt gelukkig mee. Maar voor de DVD van drie uur met toekomstscenario’s was wel interesse. Dus werd met enige aandacht geluisterd naar de opgave: een onduidelijk gekras, gesis en geruis. Tja, het kon van alles zijn. De één dacht aan het ruisen van de wind door de boom, de ander aan een lawine. Toch was er een aarzeling om te bellen: moet je dat wel doen, het is zo ouderwets.

aprilSneeuwlawine
Toen de presentatrice tien minuten voor het einde meldde dat het goede antwoord er niet bij zat, werd de telefoon gegrepen. Verrassend gemakkelijk kwam de verbinding met de studio in Melbourne tot stand. Even wachten en ja hoor, daar klonk de presentatrice: `Ik heb Marc uit Sydney. Wat denk je dat het is?’ `Een sneeuwlawine’, klonk het. En klaar was het optreden. Er bleek nog een dame te zijn die dacht dat het een lawine was, maar Marc uit Sydney werd getrokken als winnaar. Een paar dagen plofte de enveloppe in de bus met de DVD. Nu nog even tijd vrijmaken om kennis te nemen van de inhoud.

Geheime plaats
Dat zal het weekeinde van 5 en 6 april niet kunnen, want dan viert het duo zijn 27-jarig samenzijn. Dat wordt traditiegetrouw op een, voor één van de twee, geheime plaats gehouden. Zaterdag 5 april vertrekt het tweetal naar dit onbekende liefdesnestje.Volgende week wordt onthuld waar dat was en hoe leuk (of saai) het daar wel niet was. ‘Het is erg spannend’, blikte Tim vooruit. ‘Maar het feit dat Marc zo lief alles in het geheim heeft georganiseerd, is al geweldig. Het weekend kan bij voorbaat niet stuk.’
persoonlijk_foto
wijziging op: 29-03-2010