Ontspannen diner in restaurant, ondanks tragisch verlies
Neven ontmoeten elkaar aan de haven van Sydney
SYDNEY, 15 APRIL 2008 – Als je in het buitenland woont, trekt een stoet familie, vrienden, bekenden en vrienden van bekenden langs. Dat bonte bezoek is een van de leuke dingen als je ver weg woont van waar je wortels liggen. Bijzonder was het bezoek van neef Niek van Marc van den Broek die met zijn vrouw Ans in Sydney was.
nevenDe twee neven zijn precies even oud. Ze hebben als kind menig uurtje met elkaar doorgebracht tijdens de in de jaren zestig onvermijdelijke logeerpartijen. Niek woonde in het Limburgse Kessel, tussen Roermond en Velno, in een groot huis met een tuin die doorliep tot de rivier de Maas.
De logeerpartijen gaven een bijzondere band, al zagen de twee neven elkaar de laatste jaren zelden meer, ook niet toen ze allebei nog in Nederland woonden. Alleen op de begrafenissen van familieleden drukten ze elkaar de hand, werden herinneringen uitgewisseld en daar bleef het bij.
Sinds Marc in Sydney woont , is het contact weer aangehaald, hoe raar kan het lopen. Anderhalf jaar geleden waren Niek en zijn vrouw Ans voor een lange vakantie Down Under en kwamen ze naar de verjaardag van Tim, die hij vierde op Tamarama Beach. Nu zijn Niek en Ans weer in Australié, maar dan om een heel andere reden.

Tragisch ongeluk
Niek en Ans hebben vorig jaar hun 25-jarige dochter verloren in een tragisch ongeluk in de Ardennen. Dochter Floor viel twintig meter naar beneden en overleed aan zware verwondingen in het ziekenhuis. Als dit soort nieuws je in Australië ter ore komt, dan gaat dat samen met een gevoel van machteloosheid. Je kunt niet veel meer doen dan een kaartje sturen of een e-mail. Echt troost bieden kun je niet, een bezoek aan de begrafenis is zo goed als uitgesloten als je ver weg woont.
Maar nu het tweetal hier is, kan dat gelukkig wel. nevenAns en Niek logeerden bij een nicht van Niek (van de andere familiekant) in een buitenwijk van Sydney. Die nicht, Janny, en haar man Andrew waren meegekomen naar Darling Harbour om daar te gaan eten in restaurant Ice Cube. Darling Harbour is een opgekalefaterde wijk vol met dure restaurants en ander vermaak. Eigenlijk komen Tim en Marc hier zelden.

Herinneringskaartje
Ans had het fraaie herinneringskaartje van Floor meegenomen dat ze meteen bij het begin van het eten liet zien. Het verlies van haar dochter zit diep, het is een voorval dat nooit uit je leven zal verdwijnen. Het werd een memorabele avond, waarin uitgebreid over Floor werd gepraat en over waarom Niek en Ans naar Australië waren gekomen. De tweede dochter Claar was net begonnen aan een wereldreis toen haar zus overleed. Ze kwam hals-over-kop terug en heeft later besloten met haar vriend een deel van de reis weer op te pikken. Ze toeren nu met een camper door Australië. Ans en Niek reizen een deel met dochter en vriend mee en gaan het stuk tussen Perth en Broome verkennen in het westelijke deel van Australië. `Ik wil graag dicht bij Claar zijn’, zei Ans.

Ontspannen avond
De avond verliep in een fijne sfeer. Het eten was boven verwachting goed (niet goedkoop, maar goed) en er kwam zo nu en dan een fles wijn langs. `Voor het eerst heb ik weer eens een gezellige ontspannen avond gehad’, zeiden Ans en Niek bij het afscheid. Marc en Tim vulden aan: `Het was heel goed om elkaar te zien en elkaar even vast te houden. We hopen dat ze ondanks alles een goede tijd tegemoet gaan met hun dochter in West-Australië.'
persoonlijk_foto
wijziging op: 29-03-2010