Nederlandse vriend Richard voor tien weken in Australië
Tim van scepticus naar fan
SYDNEY, 14 JUNI 2008- De scepsis bij Tim Dekkers over het Nederlands elftal was groot. Maar na de twee fantastische wedstrijden van Oranje is hij weer een overtuigd aanhanger van het nationale team. `Ik heb me schromelijk vergist", geeft hij eerlijk toe, na weer een sprankelend optreden in de wedstrijd tegen Frankrijk (4-1 winst). Nicht Shanna was blijven logeren om in alle vroegte op zaterdag getuige te zijn van de wedstrijd van Oranje die gewoon op de televisie werd uitgezonden.
euro2008Voor de eerste wedstrijd tegen Italië (3-0 winst) was Tim met zijn maatje Marc van den Broek dinsdag in alle vroegte op de fiets gesprongen om in het holst van de nacht naar de Oxford Straat te rijden, waar een nachtclub de deuren had geopend voor de Nederlandse fans. Deze wedstrijd werd alleen vertoond op een bijzonder duur betaal tv-kanaal, dat bijna niemand heeft.


Oranje jas
De sfeer was een beetje vreemd. Natuurlijk bijna iedereen was in het Oranje gehuld. Zelfs Marc had voor de gelegenheid zijn oranje trainingsjas met Holland erop aangetrokken. Tim zat in een gewoon klofje, hij geloofde toen nog niet dat hij trots zou kunnen worden op de nationale elf.
Maar wat een viering van samenhorigheid van Nederlanders in den vreemde zou moeten worden, werd een beetje een kille bedoening. Er werd gejuicht en gezongen, maar echt sfeer was er niet. Voor een deel van de bezoekers was de nacht nog niet voorbij. Zij zaten lekker aan het bier. Voor de meesten was de dag vroeg begonnen en zij dronken fris. En de twee groepen wilden niet echt mengen, Iedereen was moe, het vreemde tijdstip van 4.45 in de morgen was daar debet aan.
Tijdens de eerste doelpunten bleef Tim zuinig kijken.
`Tegen Tsjechië werd het ook 2-0 en toen verloor Nederland met 2-3', haalde hij een wedstrijd van Euro2004 uit zijn herinnering naar boven. Maar bij het derde doelpunt liet Tim zich gaan. De armen gingen in de lucht, het juichen was oprecht. Marc beperkte zich tot braaf applaudisseren, hij was er meer voor de observatie van de oranjefans dan de werkelijke verrichtingen op het veld. Bovendien was het zo druk, dat er met moeite op het scherm gekeken kon worden.

Frankrijk
De tweede wedstrijd tegen Frankrijk werd wel uitgezonden op een door iedereen te ontvangen zender. Dus was een nachtelijke fietstocht niet nodig, slechts het afdalen van de trap was genoeg om toe te treden tot de voetbalwalhalla. Samen met nicht Shanna op de bank genoot Tim van weer een `historische' voetbalavond, nou ja nacht in het geval van Australië. `Ze spelen echt goed', sluit Tim zich aan bij iedereen. `Maar de weg naar Wenen is nog ver', klinkt het zuinig. `We zien wel. Het is echt genieten geblazen.' De wedstrijd tegen Roemenië, is te zien op een gewone zender, maar voor de kwartfinale en de eventuele halve finale moeten Tim en Marc weer op de fiets door de nacht als ze de wedstrijden niet willen missen. Er is veel media-aandacht voor het toernooi. Er is elke dag een uur lang samenvattingen, analyses en reportages over Euro2008. De kranten schrijven vol lof over Oranje.
`Vliegende Hollanders knikkeren Frankrijk uit toernooi', kopt de zondagkrant ietwat voorbarig. En: 'Italië zinkt diep terwijl het Holland voor de wind gaat', schrijft een andere krant.`
`Verbluffend", juicht een derde kortaf. De voetbalanalisten komen woorden tekort om Nederland de hemel in te prijzen, hoewel Oranje niet openlijk als winnaar worden getipt. Bij de boekmakers is Nederland samen met Spanje favoriet. Voor elke nu ingelegde dollar wordt 4,50 uitbetaald als Nederland eind juni de beker krijgt. Dat was voor aanvang van het toernooi wel anders, toen elke ingelegde dollar maar liefst 14,50 dollar zou opleveren bij winst van Oranje. Het toonaangevende Australische voetbalblad fourfourtwo had Nederland van te voren afgeschreven. `RIP Dutch footbal", luidde de kop van een uit Engeland gekocht verhaal van David Winner.

euro2008Hernieuwde vriendschap
De week kenmerkte zich behalve voetbalsucces en hard werken voor de Wereldjongerendagen ook door de hernieuwing van een oude vriendschap. Richard van Nuland, die bezig is met een rondreis van een jaar, is in Sydney aangekomen om tien weken in Australië te overwinteren. Hij kent Marc en Tim al vele jaren, soms intensief, soms wat minder. Woensdag was er alle tijd om bij te praten over de reis, het leven in Nederland en de vriendschap. Richard kwam uit Vietnam en hij had als aardigheidje T-shirt van Kuifje meegenomen. De vriendschap werd meteen fors opgepakt. In de avond ging Richard mee zwemmen en op vrijdag kwam hij langs om te eten. De voetbalwedstrijd geloofde hij wel, maar ook daar zou hij van harte welkom zijn geweest.
persoonlijk_foto
wijziging op: 29-03-2010