Marc en Tim komen twee dagen eerder in Nederland aan
Noodtoestand in Bangkok gooit reisplannen in de war
SYDNEY, 3 SEPT. 2008 – De politieke spanningen in Thailand hebben de reis van Marc van den Broek en Tim Dekkers naar Nederland flink in de war geschopt. Door de afgeroepen noodtoestand in Bangkok, hebben Marc en Tim hun vierdaagse tussenstop in Thailand geschrapt. In plaats daarvan blijven ze nu twee dagen in Taipei en komen ze twee dagen eerder aan in Nederland (dinsdag 9 september). “Het is erg jammer, want Bangkok is volgens velen een mooie stad. Maar met een noodtoestand is het niet zo leuk toeristje spelen”, reageerde Tim.
marc en timAl maanden geleden hadden Marc en Tim besloten om de lange vliegreis van Sydney naar Amsterdam in tweeën te breken: op aanraden van vrienden zouden ze vier dagen in de Thaise hoofdstad Bangkok verblijven. De twee Amsterdammers hadden een nieuw en trendy hotel in het centrum van Bangkok geboekt en er werd al driftig gebladerd in de reisgids over Bangkok.
Maar de politieke spanningen rond de Thaise premier Samak Sundaravej gooiden roet in het eten. Demonstranten bezetten het regeringskantoor, blokkeerden drie vliegvelden en tijdens gevechten tussen voor- en tegenstanders van de premier vielen doden en tientallen gewonden. Nadat de noodtoestand in Bangkok was uitgeroepen, besloten Marc en Tim om hun tussenstop in Bangkok te annuleren. Marc vertelt: “Het Australische ministerie van buitenlandse zaken adviseert toeristen naar Bangkok om extra waakzaam te zijn. We zijn niet zo bang, maar we wilden niet het risico lopen in Bangkok vast te komen zitten, omdat demonstranten het vliegveld bezetten. Daarom zijn we naar ons reisbureau gegaan en hebben we onze heenreis veranderd. We blijven nu twee nachten in Taipei, de hoofdstad van Taiwan. Niet zo mooi als Bangkok, maar wel geinig, zeggen vrienden. We hebben er een mooi hotel gereserveerd, dus we hopen er het beste van.”

Marc en Tim komen nu dinsdag 9 september om 09.10 uur aan op Schiphol met China Airlines (vlucht CI 65). De eerste dagen in Amsterdam zullen zij verblijven bij vriend Richard Hogenkamp, daarna trekt het duo naar andere logeeradressen in Amsterdam, Utrecht, Oss en Nijmegen. “We hebben heel wat vrienden te bezoeken, die in een nieuw of gerenoveerd huis zijn gaan wonen”, zegt Tim over de komende bezoeken. “En natuurlijk willen we de families weer in de armen sluiten. Zo vieren we in Amersfoort bij mijn oudste zus Tetchen de 81e verjaardag van mijn moeder, dus dat wordt bijzonder.”

De agenda van Marc en Tim loopt al aardig vol. Natuurlijk worden de poezen Bondi en Sydney in Diemen opgezocht bij de familie Kohn-Kassies. Er staat een bezoek gepland aan het huis op de Weesperzijde, aan de tandarts, aan de VRT in Brussel en aan tal van (fietsende en feestende) vrienden. Kortom, Marc en Tim zullen weinig tijd hebben om zich te vervelen. “De laatste week van ons verblijf kunnen wij in Utrecht in het huis van onze vrienden Arie en Stef logeren. Zij zijn dan op vakantie, dus dan hebben wij als nomaden even een vaste plek. Erg aardig dus.”

Het is voor Marc en Tim anderhalf jaar geleden dat ze voor het laatst samen in Nederland op bezoek zijn geweest . Tim was vorig jaar oktober nog even in Nederland voor de correspondentendagen van RTL. Volgens Marc wordt dit het laatste bezoek, voordat zij in het voorjaar van 2010 definitief terugkeren naar Nederland. “Het is een lange en dure reis naar Amsterdam, dus dat doe je niet twee keer in een jaar.”

Vriend Richard van Nuland, die een wereldreis maakt, zal de komende weken op het huis aan de Raglan Street passen. “Ik zal de jongens na al die dagen zeker missen en het zal best wennen zijn om alleen in het huis te wonen. Maar het is ook wel lekker om even een eigen plek te hebben. Mijn volgende bestemming is Nieuw-Zeeland. Ik hoop Marc en Tim in 2010 weer terug te zien in Amsterdam. Ik heb erg van ze genoten, het was heerlijk.”
persoonlijk_foto
wijziging op: 29-03-2010