Tim (48) viert feestje met vriend Lex Bongers (22) die op dezelfde dag jarig is
Verjaardag Tim in Redfern Park is een Lazy Saturday Afternoon
SYDNEY, 25 OKT. 2008 - Het was eindelijk weer mooi weer in Sydney. Na dagen van storm, regen en winterse temperaturen leek zaterdag 25 oktober de zomer goed los te barsten. De viering van de verjaardag van Tim Dekkers in een parkje in de stad had niet beter gepland kunnen zijn. Onder een strakblauwe hemel en met Lex Bongers, een Nederlandse Sydneysyder die ook op 25 oktober jarig is, ontving het tweetal een kleine dertig gasten.
Tim en Lex in het Redfern Park.Het vieren van een verjaardag of wat dan ook in een park is heel gewoon in Australië. De prachtige parken overal in de stad lenen zich er goed voor. Veelal hebben ze banken, een barbecue, tafels en meestal een toilet. Tim vierde zijn verjaardag in het Redfern Park, vlak bij de Raglan Street.
Dit park was de afgelopen maanden door de gemeente helemaal opgeknapt en voorzien van wat kunst en een heus watermonument, waar kinderen lekker nat kunnen worden.

Uitwijken
Eigenlijk was de verjaardag gepland aan zee. De verjaardag moest een herhaling worden van twee jaar geleden, toen Tim zijn vrienden en kennissen ontving in het Tamarama Park, een schitterend parkje aan zee. Deze weken stond het park echter helemaal vol met kunstwerken als onderdeel van de jaarlijkse Sculpture by the Sea tentoonstelling. Daar was bij de planning van het feestje echter geen rekening gehouden, dus daarom was uitgeweken naar het Redfern Park, ook leuk.

Dit park heeft zelfs de geschiedenisboekjes van het land gehaald, omdat de toenmalig eerste minister van het land, Paul Keating, begin jaren negentig een speech heeft gehouden over de verzoening met de Aboriginees. Het was de eerste keer dat de blanke regering begon met het langdurig proces van vergeven, dat eigenlijk pas onlangs een beetje is afgerond met het excuus van de regering.

Tim en Lex toasten met de moeder van Lex en vriend Mark op het nieuwe levensjaar.Maar daar kwamen de gasten natuurlijk niet voor. Die kwamen voor de hapjes en de drankjes die Lex en Tim hadden voorbereid. Het feestje was volgens goed Australisch gebruik natuurlijk Bring Your Own: iedereen nam zijn eigen drank mee, maar er moest natuurlijk wel iets te eten zijn. Lex had de eer om de meest bijzondere gast te mogen ontvangen. Hij moest de ochtend van zijn verjaardag thuis blijven, want er zou een pakketje komen, hadden zijn ouders gezegd. Omstreeks 11 uur ging de bel, maar dat was niet de postbode. De moeder van Lex was als verrassing overgekomen om Lex te feliciteren. `Ik wist niet wat ik moest zeggen, toen ik haar ineens zag staan. Wat doe jij hier? , heb ik maar gezegd. Stomverbaasd was ik', vertelde een opgewonden Lex.

tim48Kaasjes, kwekken en kwarktaart
Het feestje kwam een beetje moeilijk op gang. Om twee uur was er natuurlijk nog helemaal niemand en werden er al grapjes gemaakt dat het feest een grote flop zou worden. Maar na zo'n uurtje begon het toch binnen te druppelen. Tim: Er zijn dertig mensen geweest, dat is een behoorlijke opkomst voor iemand met een beperkte vriendenkring, zoals ik. Het was heel ongedwongen met kaasjes, kwekken en kwarktaart. Wie de leukste gast was, kan ik niet zeggen. Ik vond het leuk dat mensen ook gingen voetballen, zoals Lachlan, samen met Matthew en Chi Kan. Het was niet erg opwindend; het was een Lazy Saturday Afternoon. Het idee is zeker voor herhaling vatbaar' , zegt Tim. `Volgend jaar ga ik misschien met de drie Birthday Boys zoiets organiseren. Behalve Lex en ik dus, ook met Sander Egging uit Canberra die ook op 25 oktober jarig is. Dan kunnen we het feest nog groter maken.

tim48Huiskamertennis
Over cadeaus had Tim niets te klagen, sterker nog, hij werd weer eens ouderwets verrast. ` Ik was stomverbaasd dat ik van Marc een Wii-spelcomputer kreeg als bijna 50-jarige. Ik had nooit gedacht dat ik het tijdperk van de virtuele videospelletjes actief zou meemaken. Maar dankzij mijn lieve vriend Marc sta ik toch midden in het vermaak van de nieuwe generatie. Met deze Wii heb je een afstandbediening in je hand waarmee je kunt tennissen alsof je een racket hebt. Je kunt ook golfen en bowlen. Ik weet niet of dit een goede invloed heeft op mijn normale spel, maar het is leuk voor mijn inzicht en het reactievermogen. Verder heb ik een leuke Freitag portemonnee, rode wijn, appelstroop, een sporthanddoek, boeken, biertjes gekregen. Ik voelde me heel erg jarig. Ik vond het een stevig succes.´

Marc heeft alles op de achtergrond een beetje gadegeslagen. Hij had voor de verjaardag een appeltaart gebakken, volgens oud-Hollands recept. ` Hij smaakte redelijk. Het deeg was nog iets te dik. Ik mis een deegrol. En ook de appels waren niet top, aan goudrenetten doen ze hier nu eenmaal niet', oordeelde Marc. `Het zijn red delicious-appels gewroden. Maar hij ging er goed in, want die taart was als eerste weg.'

Over het cadeautje voor Tim had Marc dit jaar niet zo lang hoeven nadenken. ` Toen ik in Nederland was, zag ik de Wii staan bij onze vrienden Bert en Eep. Ze zeiden dat het leuk was om mee te spelen. En ik weet dat Tim graag zijn tennis wil verbeteren, dus ik dacht: Kom op. Doe eens gek. Gelukkig heb ik hem in Australië gekocht, wat goed uitpakte, omdat de koers van de dollar in elkaar zakte. Een kleine meevaller, maar daar ging het niet om. Ik gunde Tim het cadeau van harte.'
persoonlijk_foto
wijziging op: 29-03-2010