Marc en Tim lopen niet mee in optocht Mardi Gras
Tim en Marc zien ruim twee uur
durende parade vanaf de zijkant
SYDNEY, 10 maart 2009 – Het is een traditie dat Marc van den Broek en Tim Dekkers tijdens de Mardi Gras Parade hun kunsten vertonen aan de honderdduizenden langs de weg. Dit jaar niet. Het was te druk om te repeteren en daarom koos het duo voor een anonieme plek tussen de driehonderdduizend andere toeschouwers. Marc na afloop: 'Meedoen is toch leuker, volgend jaar huppelen we weer mee.'
paradeMarc en Tim hebben geen zin om al heel vroeg naar de Oxford Straat te gaan om een plaatsje te bemachtigen voor de optocht. De route van de parade is nogal kort en het is dus dringen langs de kant van de weg. Het duo doet luxe en koopt veer veel geld een kaartje op de straattribune voor de Glamstand. Het geld gaat naar het Aids Fond.
De investering staat echter niet garant voor een ongestoorde blik op de parade. Hoewel het duo al anderhalf uur voor aanvang langs de route staat, is het op de tribune ongeveer even druk als daarbuiten, waar geen entree wordt geheven. Enfin. vanaf de tweede rij kan het tweetal met enige vrienden naar de optocht kijken. En die stelt niet teleur.

paradeHomohuwelijk
De parade is een mengeling van leuk en serieus en van gezellig tot ernstig. Het thema van dit jaar is Nations United, er worden dus vele vlaggen uit allerlei landen rondgedragen. In veel landen is homoseksualiteit niet strafbaar, in andere landen kun je er de doodstraf voor krijgen. Maar het homohuwelijk, iets waar Australië niet eens op een normale manier over durft te discussiëren, krijgt de meeste aanacht. Er trekt een lange sliert would-be couples voorbij met het verzoek om te mogen trouwen. Gelijke rechten kunnen dan wel in Australië, maar een verbintenis tussen mensen van het gelijke geslacht is toch een brug te ver voor de meeste politici. Een uitzondering maakt het gemeentebestuur van de stad Sydney, die verantwoordelijk is voor de binnenstad en maar een klein deel uitmaakt van de immense agglomeratie die als Sydney door het leven gaat. paradeEen grote stoet van gemeenteambtenaren pleit voor een register, waarin homo's en lesbo's zich kunnen later registreren. De burgemeester van Sydney, de politiek onafhankelijke Clover Moore, is zoals altijd van de partij en laat zich hartstochtelijk toejuichen.

Veel geklap
Nou is iedere bijdrage een succes in de ogen van het publiek. Voor iedereen die langs wandelt, huppelt, schommelt, fietst of hoe dan ook voortbeweegt, wordt gezwaaid, gefloten of gejoeld. Het moet voor de deelnemers een mooie ervaring zijn zoveel enthousiasme te mogen ontmoeten onderweg. Vooral de groepen die een pasje of dansje hebben ingestudeerd, kunnen rekenen op oorverdovend gejoel van het publiek. Tim: `Het is leuk om een keer de parade te zien, hoewel twee uur een beetje aan de lange kant is. Ook werden sommige dansjes op de plek waar wij stonden niet goed uitgevoerd, zodat het soms een beetje een povere indruk maken.' Marc is stellig in zijn oordeel: `Volgend jaar wandelen we weer mee.' paradeNa de parade begeven veel van de toeschouwers naar het afsluitende Mardi Gras bal, een kwartiertje lopen van het slot van de parade. Daar vermaken zich circa 17 duizend mensen tot diep in de nacht op de doffe en heldere klanken van DJ's in maar liefst vijf grote zalen.
Tim is te spreken over de organisatie van het grote feest; `Heel goed, maar het was zo druk dat ik veel van mijn vrienden lange tijd niet kon vinden, zodat ik lange tijd me alleen heb moeten vermaken.'

persoonlijk_foto
wijziging op: 29-03-2010