Marc en Tim beleven spannende momenten bij zwemwedstrijd rond Shark Island
Tussen de hamerhaaien door weer bezoek uit Nederland
SYDNEY, 21 MAART 2009 – Met nieuw bezoek uit Amsterdam en Amersfoort zijn Marc van den Broek en Tim Dekkers de Australische herfst ingegaan. Martijn van de Haterd, de zoon van vrienden Lex en Leonie van de Haterd uit Amersfoort, en Gu Kuperus uit Amsterdam verblijdden de twee Nederlanders (even) met hun aanwezigheid. Intussen beleefden Marc en Tim een spannend avontuur met twee hamerhaaien.
mrt09De 23-jarige Martijn van de Haterd maakte een vierdaagse tussenstop in Sydney op weg naar de eilanden Fiji, Somoa en Tonga in de Zuid-Pacific. ‘Australië stond niet echt op mijn verlanglijstje, maar nu ik toch over Sydney vloog, was het leuk om een paar dagen hier te blijven’, zei de inwoner van Amersfoort. Marc en Tim haalden Martijn ’s ochtends vroeg op het vliegveld van Sydney op. Ze wandelden daarna met hem naar Cicular Quay, voor het inmiddels traditionele bezoek aan het Opera House en het al even traditionele kopje koffie in de zon.

‘Ook al ben ik hier de afgelopen jaren wel een keer of twintig geweest, het blijft een mooie belevenis”, zei Tim over het toeristische uitstapje naar het Opera House. ‘Koffie drinken met uitzicht op de prachtige Sydney Harbour Bridge en het Opera House verveelt nooit. En het is leuk om te zien hoe onze gasten reageren op deze bijzondere plek. Martijn reageerde wat secundair, maar ik geloof dat hij wel genoot.’ ’s Middags maakte Martijn de ferrytocht naar Manly. In de dagen erna leende hij de fiets van Tim om naar het Centennial Park en Bondi Beach te gaan; ’s avonds wachtte hem dan een gerieflijke avondmaaltijd, bereid door de gastheren. Het huis aan de Newman Street was kortom een perfect hotel voor een paar ongestoorde dagen zonder enige verplichtingen.

Artsen zonder Grenzen
Precies in de week dat Martijn arriveerde, landde ook Gu Kuperus, zus van Marga Kuperus in Amsterdam, in Sydney. Zij was echter niet op vakantie; ze moest voor haar werkgever Artsen zonder Grenzen hard werken. Maar tussen alle bedrijven en de jetlag door had Gu even tijd om bij Marc en Tim te komen eten.
‘Het was erg gezellig’, vertelde een opgetogen Marc. ‘We hebben over van alles en nog wat gepraat en we hebben natuurlijk ons nieuwe huis laten zien. We zouden later die week nog met Gu koffie gaan drinken bij het Opera House, want ze had het operahuis nog niet gezien. Maar dat kon niet doorgaan. We moesten opeens voor werk naar Canberra. Jammer.’

mrt09Haaien
Marc en Tim beleefden nog een spannend weekend, toen zij onder meer voor RTL Nieuws verslag deden van een zwemwedstrijd bij het Shark Island bij het strand van Cronulla. Aanleiding waren de recente aanvallen van haaien voor de kust van Sydney. Daarbij vielen in drie weken drie slachtoffers. Zo verloor een marineduiker zijn hand en been toen hij in de haven van Sydney door een haai werd gebeten. Marc deed mee aan de 2,3 kilometer lange zwemwedstrijd rond Shark Island; als zwemmer wilde hij een verslag schrijven voor de Volkskrant. Tim filmde de wedstrijd vanuit een bootje, samen met stagiaire Femke Hovinga.

Helikopter
‘Aanvankelijk verliep alles rustig’, herinnerde Tim zich. ‘Maar opeens scheerde een helikopter van de strandwacht laag over het water en gingen veel bootjes met hoge snelheid naar een bepaalde plek in het water. Wij gingen er ook heen. Wij zagen niets, maar andere strandwachten vertelden ons dat er twee hamerhaaien waren gezien. De beesten zouden zelfs onder de deelnemers aan de race hebben doorgezwommen. De helikopter heeft de haaien uiteindelijk weggejaagd.’
Marc had niets van de haaien gezien. Pas eenmaal terug aan land, hoorde hij van Tim over de twee hamerhaaien. Marc: ‘Ik zag alleen dat er een helikopter laag over het water vloog. Ik dacht nog: wat doet die zo laag? Ik vind het prima dat de haaien in zee zwemmen, want dat is hun terrein. Maar ik hoef ze tijdens het zwemmen niet tegen te komen. Achteraf was het best eng. Maar iedereen reageerde heel rustig. ‘In een auto rijden is gevaarlijker’, zei iemand. Sommige media in Nederlanden berichtten dat deelnemers aan de zwemrace voor hun leven zouden hebben gerend. Ze hadden niet begrepen dat de deelnemers naar de finish renden. Niemand van de zwemmers had in de gaten dat er haaien waren. Al met al leverden de beelden een mooie reportage op voor RTL Nieuws en het VRT Journaal.’

persoonlijk_foto
wijziging op: 29-03-2010