Eerste kwalificatie sinds 1974
Australië met Guus Hiddink
naar WK voetbal in Duitsland
SYDNEY OLYMPIC PARK, 16 NOVEMBER - Het Mediabureau Onderste-Boven was nog maar amper operationeel en de eerste klus diende zich aan. Dagblad Trouw wilde artikelen over Guus Hiddink die het Australische nationale elftal, de Socceroos, naar het Wereldkampioenschap Voetbal in 2006 in Duitsland moest leiden.
Guus Hiddink praat met Tim Dekkers.Het eerste verhaal verscheen in de krant van woensdag 16 november over hoe Guus Hiddink zich voelt omdat iedereen hem in Australië als een soort miracle man ziet. De successen die hij boekte met het Zuidkoreaanse team tijdens het WK in 2002 in Japan en Zuid-Korea hebben in Australië  diepe indruk gemaakt.
Omdat het WK-2002 in ongeveer dezelfde tijdzone werd gespeeld als de Australische
werden alle wedstrijden live op prime time uitgezonden en door veel mensen bekeken. Het voetbal zit hier duidelijk in de lift en dat moest zich bewijzen met een kwalificatie voor het WK in Duitsland volgend jaar. De druk op zijn schouders was derhalve heel groot.
De PSV-trainer toonde zich zeer ontspannen op de persconferentie voor de laatste training van het elftal. Hij hield een warm pleidooi voor het Australische voetbal en ze
i dat hij eraan wilde meewerken dat ook Down Under voetbal de sport nummer een wordt, net zoals in de meeste andere landen in de wereld. In Australië is voetbal de vierde sport na rugby, cricket en het zogenoemde Aussie Rules Footbal, een combinatie van rugby, handbal en voetbal.
Hiddink beantwoordde de vragen van de massaal toegestroomde pers soepel en nam  na afloop de tijd om in het Nederlands de pers te woord te staan. Er was een cameraploeg van Studio Sport meegereisd en ook de Volkskrant had een verslaggever gestuurd. Verder was er behalve Onderste-Boven ook Wabe Roskam aanwezig die voor de publieke radio en tv in Nederland werkt.

Marc van den Broek en Tim Dekkers op de tribune van Satdium Australia.D-day
Woensdag was D-day voor het Australische voetbal Overdag liepen er veel supporters in de traditionele goud-groene kleren rond, menigeen droeg de Australische vlag. De tribunes van het stadion, waar onder meer de Olympische Spelen in 2000 zijn geopend, waren afgeladen. Meer dan tachtigduizend dolenthousiaste toeschouwers creëerden een sfeer waar de Oranjefans alleen van kunnen dromen. De avond was intens en vol emotie, vol toen bleek dat Australië zich na penalty's wist te plaatsen. De oordopjes moesten in om een gehoorbeschadiging te voorkomen. Uit de luidsprekers van het stadion schalde het bekende lied Down Under van de Australische popband Men at
Work dat luidkeels en geëmotioneerd werd meegezongen door de duizenden op de tribunes.
De afsluitende persconferentie was hilarisch. De Urugyaanse coach zat erbij alsof hij het liefs van een hoge klif wilde springen. Het is een dieptepunt in zijn sportieve carrière, vertaalde tolk. Guus Hiddink werd met een luid applaus ontvangen, wat de journalisten op een  reprimande kwam te staan.
'Coaches hoeven geen applaus van journalisten. Het is jullie taak om ons kritisch te volgen', liet hij weten. Aan  chauvinisme is in dit land geen gebrek.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010