Mediabureau volgt in Melbourne behalve tennis ook zeilen
Krajicek op Australian Open
geveld door verzengende hitte
MELBOURNE, 30 JANUARI 2006 - De Australian Open in Melbourne stond voor Nederland in het teken van de opmars van Michaella Krajicek. Na de (verloren) finale tijdens het toernooi om de Hopman Cup in Perth en het gewonnen vrouwentoernooi in Hobart, leek de pas 17-jarige speelster rijp voor een doorbraak op een Grand Slam. Die hoop kwam gedeeltelijk uit. Het mediabureau Onderste-Boven volgde voor Studio Sport, Trouw en de Volkskrant van nabij hoe Krajicek tot de derde ronde reikte, maar door de brute hitte werd gesloopt. 'Maar al met al ben ik trots op mezelf', was het eindoordeel van de speelster zelf.
Tim Dekkers praat met Machaella Krajicek na haar nederlaag in de derde ronde.Het Nederlandse aandeel op de open Australische tenniskampioenschappen was dit jaar historisch laag. Slechts twee Nederlandse vertegenwoordigers kwamen uit in het enkelspel: Michaella Krajicek bij de vrouwen en Raemon Sluiter bij de mannen. Alle andere Nederlandse tennisspelers overleefden de kwalificatieronden niet. Sluiter had het geluk dat hij direct werd toegelaten tot het hoofdtoernooi. Door de vele afzeggingen van geplaatste spelers, hoefde de Rotterdammer geen kwalificatiewedstrijden te spelen.
De Nederlandse hoop was gericht op Krajicek, de nummer 43 van de wereld. Na haar goede prestaties in de weken voor de Australian Open verkeerde zij in een winning-mood. In een interview met Tim Dekkers voor Studio Sport, aan de vooravond van het toernooi op Melbourne Park, zei de 17-jarige dat ze tevreden zou zijn met het halen van de tweede ronde. 'Dat is mijn doel.'

Lichte euforie
Die doelstelling werd riant gehaald. In de eerste ronde rekende Krajicek tamelijk simpel af met de Puertoricaanse Kristina Brandi (6-4, 7-6), om in de tweede ronde de als 32e geplaatste Sania Mirza uit India met 6-3 en 7-5 te verslaan. Een lichte euforie maakte zich meester van de volgelingen van Krajicek. Zou de halfzus van Wimbledon-kampioen Richard in staat zijn om in de derde ronde tegen de als derde geplaatste Française Amelie Mauresmo een stunt uit te halen? Zo ver kwam het bij lange na niet.
De wedstrijd in de derde ronde werd gespeeld in de snikhete Rod Laver Arena, het grootste tennisstadion van de Australian Open (18.000 toeschouwers). Op het moment dat de partij begon, rond 1 uur 's middags, was het al 32 graden. Volgens de 'extreme heat rules' van de Australian Open was dat niet heet genoeg om het dak van de Rod Laver Arena te sluiten, wat een aanzienlijke verkoeling zou hebben betekend. Pas als een wedstrijd begint bij 35 graden of meer, kan het dak worden gesloten. En als een wedstrijd met een open dak begint, dan mag het dak niet worden gesloten, ook al loopt de temperatuur op tot boven de veertig graden.

Het mediabureu op de tribune in de Rod Laver Arena, de centercourt van de Australian Open.Bloedhitte
En zo begon Krajicek in de bloedhitte tegen Mauresmo. De Française kwam direct op haar eigen service in de problemen (0-30), maar trok daarna uiterst gemotiveerd en gedecideerd de eerste set naar zich toe: 6-2. Aan het einde van de eerste set werd al duidelijk dat Krajicek last had van de hitte.
Direct na de laatste punten van de eerste set, vroeg de 17-jarige een medische time-out aan. De hitte had haar gevloerd: ze was misselijk, ze had hoofdpijn, ze kon de ballen amper meer zien. Na een korte behandeling door de toernooiarts gaf Krajicek huilend op. 'Ik had maar een gedachte: hoe kom ik zo snel mogelijk van de baan af', zei ze later teleurgesteld in een interview voor Studio Sport. 'Het ging echt niet meer. Als ik door was gegaan, dan had ik misschien tegen een blessure opgelopen of was ik flauw gevallen.'

Rosmalen
Het was niet voor het eerst dat Krajicek door de hitte werd gevloerd. Twee jaar geleden, tijdens het toernooi in Rosmalen, viel de Nederlandse flauw door een hitteaanval. 'Ze is gewoon niet geboren voor de hitte', zei vader en coach Peter Krajicek later in de gangen van het spelershome.
Krajicek hervatte na een pauze van 24 uur ('Ik heb helemaal niets gedaan, alleen maar op bed gelegen.') weer de training. Ze speelde een dag later met haar Hongaarse partner in de derde ronde van het vrouwen dubbelspel, maar werd uitgeschakeld door het als tweede geplaatste duo. 'Maar ik ben al met al trots op mezelf', vatte Krajicek haar weken in Australië samen. 'Een finaleplaats in Perth, de toernooiwinst in Hobart en de derde ronde op de Australian Open. Ik ben super tevreden.' 

Raemon Sluiter

Minder tevreden was Raemon Sluiter. De ongeplaatste Nederlander wist wel de tweede ronde te bereiken, maar werd daar na een tamelijk heroïsch gevecht uitgeschakeld door de als 23e geplaatste Rus Igor Andreev. 'Balen', reageerde de Rotterdammer na afloop. 'Vooral in de derde set had ik alle kansen: 3-0 voor in sets en in de tiebreak ook een voorsprong van 3-0. Toch heb ik die set verloren en dat mag natuurlijk niet gebeuren. Ik heb de nummer 23 goed tegenstand gegeven, maar aan het einde schiet ik daar dus geen drol mee op.'

Gerd Jan Poortman, deelnemer aan de Ocean Volvo Race.Volvo Ocean Race
Voor de Volkskrant volgde het mediabureau in Melbourne ook de aankomst van de schepen in de Volvo Ocean Race, de grootste zeilrace ter wereld. Op een bloedhete zondag sprak Marc van den Broek met Gerd Jan Poortman, een Nederlandse zeiler, op de ABN Amro 2, de jongerenboot. Paalberg zei vooral genoten te hebben van het afstandrecord van ruim 560 zeemijl in 24. `Heel gaaf dat we dat hebben gepakt', zei hij. Op 12 februari gaan de boten weer verder naar Brazilië, via een korte tussenstop in de hoofdstad van Nieuw Zeeland, Wellington.

 

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010