Dutch Orange Day telt 136 dansers; Guinness Book of Records gehaald
Wereldrecord klompendansen
in koud en akelig nat Melbourne
MELBOURNE, 30 april 2006 - Nederland mocht dan al op zaterdag 29 april koninginnedag hebben gevierd, in Melbourne was het gewoon op zondag 30 april Dutch Orange Day. Voor het tweede achtereenvolgende jaar werd in hartje Melbourne de Australische versie van koninginnedag georganiseerd. Hoogtepunt was de wereldrecordpoging klompendansen die in het Guinness Book of Records terecht moest komen. Ondanks de kou en de regen was de recordpoging een succes: 136 deelnemers dansten vijf minuten lang een officiële klompendans. Het mediabureau Onderste-Boven was er voor het tv-programma RTL4 in het Land bij en danste mee.
Klompendansen op het Federation Square in Melbourne.Het Federation Square in hartje Melbourne ligt er op deze zondag 30 april wat troosteloos bij. Regenflarden geselen het plein; de kraampjes met Hollandse poffertjes, Hollandse friet en Hollandse koffie zijn nat en verlaten. Vorig jaar kwamen er volgens het Nederlandse consulaat op de eerste Dutch Orange Day dertigduizend bezoekers, nu zijn dat er een paar duizend.
Druk is het wel bij de kraam waar de mensen zich kunnen inschrijven voor de eerste wereldrecordpoging klompendansen. Die poging is een initiatief van de Nederlandse consul in Melbourne, Hans Nieuwland. Tot zijn grote verbazing merkte hij dat er in het Guinness Book of Records nog geen enkel record klompendansen stond vermeld. 'Klompendansen is natuurlijk een icoon in Nederland en zo'n recordpoging is ook goed voor de publiciteit rond deze dag. Vandaar dat we deze recordpoging hebben georganiseerd', vertelt Nieuwland.

'Warme voeten'
Onder de deelnemers is ook de razend populaire burgemeester van Melbourne, John So. Hij maakt in zijn klompen alvast een dansje. 'Ik moet er wel aan wennen', zegt hij lachend. 'Maar ik merk dat ze in dit weer erg praktisch zijn. Je krijgt er lekkere warme voeten van.'
Aan de recordpoging worden strenge eisen gesteld: alleen mensen die zich officieel hebben aangemeld, worden geteld. Er moet vijf minuten lang een echte klompendans worden uitgevoerd en die dans moet in z'n geheel op de camera worden opgenomen. En alleen mensen die zelf Nederlandse klompen meenemen, worden toegelaten. 'Anders gaat het niet door', zegt consul Nieuwland.

Tim Dekkers (met klompen) inspecteert het podium.Delfts blauw
Terwijl de regen gestaag blijft vallen, oefenen de deelnemers de klompendans. Onder leiding van een echte klompendansgroep zwaaien en zwieren de deelnemers rond, de meesten fel oranje gekleed. Er zijn fraai beschilderde klompen bij: in Delfts blauw en in de kleuren van de Friese vlag. Kinderen, bejaarden, pubers en veertigers vinden elkaar onder de klanken van echte Nederlandse klompendans-muziek. 'Polka!', roept de klompendanster op het podium en de dansers op het plein proberen haar aanwijzingen op te volgen.
De oefening gaat zo goed, dat de organisatie besluit om de geplande pauze af te gelasten; de officiële recordpoging kan gelijk beginnen. En daar gaan ze weer in de troosteloze regen: 136 klompendansers die onvermoeid vrolijk hun dansje dansen. Burgemeester John So draait zwierig een rondje aan de hand van een traditioneel geklede klompendanster. Twee meisjes proberen in hun plastic regenkleding de maat te houden. Tevergeefs. Na vijf minuten is de dans gedaan en een enthousiast applaus golft over het plein. De wereldrecordpoging is geslaagd.

Mondiaal
 'Geweldig om dit mee te maken', hijgt een oudere man in Oranje-kleren na. 'Ik ben hier in de jaren vijftig gekomen ik vind het geweldig om zo te dansen na al die jaren.'  'Normaal gesproken doe ik dit nooit', zegt een andere deelnemer met een grote Oranje hoed op. 'Maar nu is het wel bijzonder en het is altijd leuk om een wereldrecord te vestigen.'
Consul Hans Nieuwland is tevreden: Melbourne staat in het Guinness Book of Records. Volgend jaar wil hij een nieuwe poging wagen. Maar dan met klompendansers over heel de wereld die met een satellietverbinding tegelijkertijd een mondiale klompendans uitvoeren. 'En Melbourne moet dan weer het stralende middelpunt worden', kijkt Nieuwland vooruit.
Op het plein haasten de mensen zich naar binnen. De regen blijft vallen. Deze Dutch Orange Day is in het water gevallen, maar het wereldrecord kan Melbourne niet meer worden afgepakt.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010