Mediabureau Onderste-Boven volgt alle ophef rond Indiase dokter Haneef

Justitie en politie blunderen
in zaak tegen 'terreurverdachte'

SYDNEY, 30 JULI 2007 - Politie en justitie in Australië hebben opzichtig geblunderd in de zaak tegen ‘terrorismeverdachte’ Mohamed Haneef. De Indiase dokter uit Brisbane bleek niets te maken te hebben met de mislukte aanslag op het vliegveld van Glasgow. Het Mediabureau Onderste-Boven schreef verhalen over de geruchtmakende zaak voor de Volkskrant en dagblad Trouw.

De verdachte dokter Mohammed HaneefAustralië was begin deze maand in rep en roer. De politie arresteerde op het vliegveld van Brisbane de 27-jarige Indiase dokter Mohamed Haneef, werkzaam in het plaatselijke Gold Coast Hospital. De dokter was de neef van één de mannen die betrokken waren bij de mislukte bomaanslagen in Londen en de aanslag met een brandende jeep op het vliegveld van Glasgow op 30 juni. In de uitgebrande auto was in een mobieltje een sim-kaart van Haneef gevonden, vertelde de politie De arts uit Brisbane stond op het punt met een enkeltje Australië te verlaten.
De politie ondervroeg in de dagen erna vijf collega’s van Haneef in Perth en Sydney en haalde hun huizen en levens overhoop. De politie sloot niet uit dat de buitenlandse artsen in Australië een slapende terroristencel vormden. De ongerustheid was groot. ‘Geheim terreurnetwerk in Australië?’, kopten de kranten. Politici prezen de Australische antiterrorismewet uit 2004, waardoor politie en justitie ruime mogelijkheden hebben om een terreurverdachte zonder officiële aanklacht vast te houden.

Twijfel
Na twaalf dagen begon de twijfel te knagen. Waar was het sluitende bewijs? Waarom duurde het allemaal zo lang? De openbare aanklager kwam eindelijk met zijn officiële aanklacht: dokter Haneef werd verweten dat hij op ‘een roekeloze manier steun had verleend aan een terroristische organisatie’. Hij had te gemakkelijk zijn sim-kaart aan één van de verdachten gegeven.
Die aanklacht was na alle ophef in het begin onthutsend zwak. Er kwamen steeds meer berichten dat de zaak op springen stond. Toen de politie geen verlenging van Haneefs opsluiting meer vroeg, liet de rechter de arts op borgtocht vrij. Maar die vrijheid was van korte duur. De minister van immigratiezaken trok plotsklaps het werkvisum van Haneef in, zodat de arts van de politiecel naar een detentiecentrum voor asielzoekers verhuisde.

De minister van emigratie Evans lag zwaar onder vuur.Knal
De kritiek zwol aan: ging de minister zijn boekje niet ver te buiten? Eind juli liep de zaak tegen Haneef met een daverende knal stuk: wegens gebrek aan bewijs werd de aanklacht tegen de Indiase arts ingetrokken. De feiten bleken compleet anders te zijn dan de beschuldigingen. Haneefs sim-kaart was niet in de brandende auto in Glasgow aangetroffen, zoals voor de rechter was beweerd, maar in een andere auto in Liverpool. De bewuste sim-kaart had Haneef bij vertrek naar Australië aan zijn neef gegeven, omdat er nog een beltegoed op stond. En Haneef was op het vliegveld van Brisbane, omdat hij zijn vrouw en pasgeboren dochter in India wilde bezoeken.

Fouten
Van gevreesde terreurverdachte naar slachtoffer van justitiële dwalingen; Haneef is inmiddels naar zijn familie in het Indiase Bangalore teruggekeerd. Zijn Australisch werkvisum heeft hij nog niet terug; daar beslist de rechter later over. Politie en justitie zijn nu de gebeten hond. Er zijn ‘in de haast’ fouten gemaakt, geven ze toe. De oppositie eist een parlementair onderzoek naar het falen. “De reputatie van Australië staat op het spel”, zegt de advocaat van Haneef.
Het Grote Afschuiven in Australië is begonnen: wie treft de meeste blaam voor het fiasco in de zaak-Haneef? Moeten er koppen rollen? Minister-president John Howard heeft al afstand genomen van het optreden van politie en justitie. Hij wees de beschuldigende vinger naar de openbaar aanklager en de chef van de federale politie. `Ik denk dat het goed is als deze twee mannen de gang van zaken en hun beslissingen nader verklaren', zei Howard. De openbaar aanklager en de politiechef zelf hebben tot dusver geweigerd om hun excuses aan te bieden. Aftreden is volgens hen niet aan de orde.

 

 

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010