Mediabureau maakt opnamen voor tv-programma Als de dag van Gisteren
Veel emoties en herinneringen
bij Nederlandse immigranten
SYDNEY, 30 september 2007 - In de jaren vijftig en zestig verlieten tienduizenden Nederlanders het vaderland om aan de andere kant van de wereld een nieuw leven te beginnen en nieuw geluk te vinden. Vooral Nieuw-Zeeland en Australië waren populaire bestemmingen. Na al die jaren zijn veel immigranten het Nederlandse leven vergeten. Ouderenomroep Max haalde voor het programma Als de dag van Gisteren een aantal van deze immigranten terug naar Nederland. Het Mediabureau Onderste-Boven maakte voor het programma opnamen van de kandidaten thuis in Nieuw-Zeeland en Australië. De achtdelige serie met presentatrice Martine van Os wordt nu op zaterdagavond uitgezonden op Nederland 2.
Janine serveert lunch in ded tuin.Het mediabureau filmde een week lang op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland: bij families in Cambridge, Napier en Katikati. Ook werden opnamen gemaakt bij twee zussen in Sydney. Behalve het in beeld brengen van huis, familie en vrienden, speelde het Mediabureau een grote rol in de 'fotokeuze'. Aan de keukentafel kregen de kandidaten tien foto's te zien uit Nederland. Die foto's stonden symbool voor gebeurtenissen, plekken of familie en vrienden van vroeger. De kandidaten moesten vijf foto's uitzoeken, die ze in Nederland wilden bezoeken. Vijf foto's vielen dus af. Dat betekende veel wikken en wegen voor de kanidaten en het Mediabureau registreerde dat.

Brabantse
Het mediabureau bezocht in de buurt van Cambridge, zo'n 100 kilometer onder Auckland Janine Nelis, een Brabantse vrouw van bijna 47 jaar. Zij was in 1981 met haar ouders, die even verderop in het dorp wonen, als tiener naar Nieuw-Zeeland verhuisd. Daar ging ze haar eigen leven leiden, kreeg een gezin met vier kinderen en ze woont nu gelukkig op een boederijtje in een fraaie, groene Nieuw-Zeelandse vallei. De uitzending met Janine is op 13 oktober, 20.15 uur Nederland 2.

Pim en Johan in de tuin.Kiwi's
Een dag later waren Pam en Johan Flentje aan de beurt. Dit wat ouder echtpaar woont in Katikati, aan de oostkust van het Noordereiland, zo ongeveer tussen de kiwi's. Johan is werkzaam op een bedrijf waar de groene vruchten worden verpakt voor de export. Johan komt uit Amsterdam en leerde de Nieuw-Zeelandse Pam kennen. Ze woonden samen een tijdje in Nederland, maar dat was geen succes. Speciaal voor de opname kwam zoon Gregory over uit Auckland. Zijn Nederlands was erg beperkt, maar hij hoorde toch nieuwe dingen over zijn vader en moeder. De bedrijfsleider van het kiwi-bedrijf vertelde vol enthousiasme over hoe Nieuw-Zeelands Johan is geworden. Het programma met Pam en Johan is uitgezonden op 25 augustus.


Vol
De derde draaidag op het Noordereiland was in Napier, ook aan de oostkust, een kleine 400 km van Auckland. Daar wonen Warner en Anneke Knegtmans, oorspronkelijk uit Dordrecht. Ze wonen in een fraai huis gelegen op een heuvel met een uitzicht in de verre verte op Nieuw-Warner en Anneke KnegtmansZeelandse vulkanen. Anneke heeft met haar 29-jarige dochter een verloskundigepraktijk, haar man Warner is min of meer gepensioneerd. Ze zijn begin jaren tachtig naar Nieuw-Zeeland gekomen, omdat ze Nederland te vol vonden worden. Ze wilden ruimte om zich heen.
Het programma met de familie Knegtmans is uitgezonden op 22 september.

Klooster
In Sydney filmde Onderste-Boven het leven van de zusjes Betsie en Lia van Haren, afkomstig uit Nijmegen. Dat gezin emigreerde naar Australië toen de meisjes nog jong waren. Lia heeft gekozen voor een kloosterleven, Betsie heeft drie kinderen gekregen. In Nederland willen ze graag naar het geboortehuis, de schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog, waar ze menig uurtje hebben doorgebracht. Het programma met de zusjes uit Sydney is uitgezonden op 1 september

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010