Mediabureau Onderste-Boven maakt vier voorbeschouwingen
Koortsachtige voorbereidingen voor Wereldjongerendagen in Sydney
SYDNEY, 15 JUNI 2008 - De Wereldjongerendagen komen eraan. Het driejaarlijkse evenement voor de katholieke jeugd slaat dit jaar half juli zijn kamp op in het winterse Sydney. Voor de omroep KRO/RKK maakt het Mediabureau Onderste-Boven vier voorimpressies van het evenement. De eerste wordt woensdag uitgezonden op Nederland 2 in het programma Op weg naar Sydney. (17.10-17.35).
wjdDe Wereldjongerendagen zijn een enorm evenement om de katholieke jeugd in contact te brengen met elkaar en het geloof. De vorige editie in de Duitse stad Keulen trok ongeveer een miljoen pelgrims naar de stad aan de Rijn, in Sydney zijn de verwachtingen wat minder hoog gespannen, want de stad ligt in een uithoek van de wereld. Toch worden er nog altijd een kwart miljoen jongeren verwacht (in de definitie van de kerk van 18 tot 35 jaar). De helft komt uit het buitenland, de andere helft uit Australië. Uit Nederland reizen naar verwachting zevenhonderd jongeren af naar Down Under.

Groter dan Olympische Spelen
Al met al worden de jongerendagen in Sydney een van de grootste evenementen die de stad ooit heeft beleefd. Mogelijk wordt de impact groter dan die van de Olympische Spelen uit 2000, al zijn de twee een beetje lastig met elkaar te vergelijken. Behalve de jongeren komt ook paus Benedictus XVI naar Sydney onder andere om voor te gaan in de slotmis op de paardenrenbaan aan de rand van het centrum. Het centrum van Sydney wordt aardig op zijn kop gezet voor het evenement. In de week, 15-20juli, zal de stad zijn versierd met vlaggen in de kleuren geel en wit, zullen overal jongeren door de stad dwalen van catechisatie naar biechtstoel en van slaapzaal naar toeristische attractie. Het programma omvat onder andere een welkomsmis in trendy Darling Harbour, een kruisweg (voor de niet katholieken: de lijdensweg die Jezus Christus aflegde van zijn veroordeling naar de kruisiging en zijn teraardebestelling) door de stad, een pelgrimstocht over de Harbour Bridge en de slotmis, waar ongeveer een half miljoen gelovigen worden verwacht.

De tv-impressies laten zien hoe Australië en Sydney zich voorbereiden op dit evenement. Een aflevering gaat over de rondgang van het kruis over Australië. Jongeren zijn al een jaar bezig met een tocht langs alle parochies, zo dat de lokale bevolking het kruis kan vereren. Mediabureau Onderste-Boven volgde de tocht van het kruis op Tasmanië.Een andere reportage laat de belangrijke plekken voor de Wereldjongerendagen in Sydney zien en de koortsachtige voorbereidingen van de organisatie met 300 krachten en zevenduizend vrijwilligers. Van de parochie waar de Nederlandse pelgrims worden ondergracht, komt een portret.

Protesten
Uiteraard zijn er protesten tegen de Olympiade van de katholieke jeugd. Niet zozeer dat het evenement wordt gehouden, maar wel dat hierdoor het leven in het centrum een week wordt ontwricht. Ook is er kritiek dat de overheid ruim bijdraagt (naar schatting 75 miljoen euro) aan dit katholieke onderonsje. De paus is ook een staatshoofd, dus er is ook een officieel staatsbezoek. De kosten die dat met zich mee brengt, staan niet ter discussie. Maar dat de overheid fors bijdraagt aan de huur van bijvoorbeeld de paardenracebaan roept wel enige kritiek op.
recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010