Vleermuizenplaag in Botanische Tuin
Vliegende vos niet weg te jagen uit Botanische Tuin
SYDNEY, 1 SEPT. 2008 - Tienduizenden vleermuizen zijn een plaag voor de populaire Botanische Tuin in het centrum van Sydney. De tuin probeert van alles om de beesten weg te jagen, maar dat valt niet mee. Het Mediabureau Onderste-Boven ging naar de Botanische Tuin en maakte een reportage voor RTL Nieuws en De Pers.
vleermuisplaagZe hangen als grote, zwarte vaatdoeken in de takken. Sommige bomen zitten tjokvol en heel wat bezoekers slaan een gilletje als ze in de gaten krijgen wat daar in de takken hangt: vleermuizen. Om precies te zien: de vliegende vos, de grootste vleermuizensoort op aarde. Deze dieren, die zich voeden met vruchten van de bomen, hebben een spanwijdte van een meter. Delen van de Botanische Tuin in hartje Sydney zien letterlijk zwart van deze vliegende vossen. Twintigduizend exemplaren heeft de tuin geteld. Veel toeristen vinden de vleermuizen een onverwachte attractie. Een groep Japanse toeristen trekt massaal het fototoestel om deze wonderen van de natuur vast te leggen. “Geweldig om de beesten zo van dichtbij te zien”, reageert een Franse toerist. “Oh wat zijn ze groot, wat eng!’, gilt een Amerikaanse.

Dood
Maar directeur Tim Entwisle van de Botanische Tuin is helemaal niet zo blij. “We hebben in deze tuin talloze eeuwenoude en hele bijzondere bomen en die dreigen door de invasie van vleermuizen dood te gaan. De beesten nestelen zich in de takken en eten de bladeren en vruchten op. Daar kunnen de bomen niet tegen; veertien bomen zijn al doodgegaan.”
Vroeger werd de plaatselijke schietvereniging ingehuurd om de vliegende vossen uit de bomen te knallen. Maar sinds de vleermuizen een beschermde diersoort zijn, moet de tuin zoeken naar alternatieve oplossingen. “We hebben echt van alles geprobeerd”, vertelt direcetur Entwisle. “We hebben gewerkt met lichtflitsen, met geluid. We hebben garnalenpasta op de takken gesmeerd, omdat de vleermuizen daar niet van zouden houden. We hebben zelfs plastic tassen met pythonpoep in de bomen gehangen, want vleermuizen zouden bang zijn voor pythons. Maar niets hielp. De vleermuizen zijn intelligente dieren en komen na verloop van tijd gewoon weer terug.”

Opblaasbare pop
Maar de Botanische Tuin geeft niet op. Het nieuwste wapen in de vleermuizenstrijd is een grote, opblaasbare pop met vier wapperende armen. Tussen de bomen en struiken verstoort hij met zijn rode hoofd en gele armen stevig de rust. “De pop is tot dusver een succes”, zegt directeur Entwisle. “De vleermuizen houden niet van de bewegingen en het lawaai. Onze bezoekers reageren ook enthousiast: ze vinden het een goed idee. Maar of de vleermuizen echt wegblijven? Ik moet het zien.”
recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010