Twee jaar na de interventie in afgelegen Aboriginal-nederzettingen

Kleine verbeteringen in
Derde Wereld van Australië

DARWIN, 21 JUNI - Kinderen van Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië, worden op grote schaal seksueel misbruikt. Vaders, broers, ooms: onder invloed van drank en drugs vergrijpen zij zich aan kleine kinderen en soms zelfs aan baby’s. Dat staat in een vertrouwelijk onderzoeksrapport van de Australische politie, dat deze maand is verschenen. Twee jaar geleden stuurde de Australische regering soldaten en agenten naar afgelegen Aboriginal-gemeenschappen in het noorden om de verloedering en het seksuele misbruik tegen te gaan. Tim Dekkers van het Mediabureau Onderste-Boven ging op uitnodiging van de regering in een paar van die gemeenschappen kijken en maakte reportages voor het VRT-Journaal en dagblad Trouw.
Wadeye, de grootste Aborgingal nederzetting van de Nothern Territory.In Australië (21 miljoen inwoners) leven naar schatting een half miljoen Aboriginals. Veel kinderen in afgelegen gemeenschappen zijn er slecht aan toe. Ze wonen vaak in verpauperde en overvolle huizen. En ze zijn vaak het slachtoffer van geweld en seksueel misbruik door mannen. ‘Als een man dronken thuiskomt, is hij soms gewelddadig. Iets wat hem dwarszit, reageert hij thuis af”, vertelt bewoonster Therese Puruntatameri.

Interventie
Twee jaar geleden nam de toenmalige Australische regering van premier Howard met soldaten en agenten het beheer over van 83 afgelegen Aboriginal-nederzettingen in het noorden. In de dorpen kwam een alcohol- en pornoverbod. De overheid ging verder de inkomens van de Aboriginals beheren.
Het leven in veel Aboriginal-nederzettingen is sindsdien wat opgeknapt. Nieuwe huizen zijn gebouwd. En door de controle van de overheid kopen de mensen meer voedsel in plaats van drank.  ‘Er is minder honger. Kinderen krijgen regelmatiger te eten. De verkoop van voedsel is met 5 tot 8 procent gestegen’, zegt Mark Hoy, manager van de supermarkt in de Aboriginal-nederzetting Wadeye.

Tim Dekkers maakt opnamen bij het buurthuis in Wadeye.Burgerwachten
Ook het leven op straat is in sommige gemeenschappen veiliger geworden, dank zij extra agenten en de inzet van burgerwachten. Peter Cumaini, een lid van de burgerwacht in Wadeye, zegt dat hij en zijn mannen in auto’s rondrijden en scholen en werkplekken in de gaten houden. ‘We brengen schoolkinderen die ’s avonds laat op straat lopen, naar huis.’ Vrouwen en kinderen zijn door de interventie van de regering beter af, beweert de verantwoordelijke deelstaatminister in Darwin, Alison Anderson‘De grootste prestatie is dat
vrouwen en kinderen veiliger zijn. En we zien dat steeds meer kinderen naar school gaan.’
Maar ondanks de verbeteringen die hier en daar te zien zijn, blijven veel afgelegen Aboriginal-gemeenschappen de Derde Wereld van Australië.

 

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010