Maarten Evenblij en René Didde observeren Mediabureau Onderste-Boven
'Het Down Under team weet er een pakkende reportage van te maken'
SYDNEY, 20 OKT. 2009 - Bezoek te over bij Marc van den Broek en Tim Dekkers. Maar eindelijk onthullen hun gasten hoe het er werkelijk aan toe gaat op het Mediabureau Onderste-Boven. René Didde en Maarten Evenblij, het journalistieke klankbord in Nederland voor Marc, vertellen en onthullen.
Vermoeid maar dankbaar, René en Maarten tussen hun gastheer voor twee weken.René Didde en Maarten Evenblij zijn absoluut niet de eersten en zeker niet de laatsten die na ruim twintig uur vliegen vanuit Nederland landen op Kingsford Smith in Sydney. De speurhond van de douane laat hun tassen ongemoeid, hoewel er een pakje stroopwafels voor Tim in verstopt zit. En het duo wordt evenmin verwezen in de richting van het strenge bordje 'Quarantaine'.
De schuifdeuren naar de aankomsthal zoeven open en onmiddellijk ontwaren de vermoeide reizigers een fototoestel. Daarachter, breed glimlachend, het gezicht van Marc van den Broek. Geen spat veranderd. Nieuw is de blauwe mitella die zijn rechterarm in het gelid houdt vanwege een sleutelbeenbreuk. Het geluid van de sluiter markeert het begin van veertien dagen verblijf van de twee Nederlandse freelancers bij het team van Mediabureau Onderste-Boven.

Reisgids
Zal de Sydney-stedengids van Marc en Tim een betrouwbaar baken blijken bij hun bezoek of hebben de heren zich teveel vrijheden gepermitteerd? Dat is een van de doelen van deze audit van hun Nederlandse collega's. Een ander doel is een kritische blik in de keuken van de Maarten en René lopen een dagje mee. Maarten begroet Anneke Logtenberg hoofdpersoon in een reportage over de Masters Games.beide Kuifjes in Sydney, maar bovenal een lang uitgesteld weerzien. De gasten uit Nederland worden niet teleurgesteld. Al de volgende dag worden ze meegesleept in een presentatie van oppositieleider Malcolm Turnbull voor de buitenlandse pers in Sydney. Marc maakt het daar de man nog knap lastig met een scherpe vraag over het klimaatprobleem, die helaas de Sydney Morning Herald niet haalt.

Op volle kracht
Als Tim, terugkomend van een kort verblijf in Nederland, het team weer op sterkte heeft gebracht, gaat het mediabureau op volle toeren draaien. De journalisten volgen de 79-jarige zwemster Anneke Logtenberg op de World Masters Games (voor senioren) voor een reportage voor RTL en RTV Oost. ‘Goed om te zien hoe Marc en Tim met een aanstekelijk enthousiasme verslag doen van dit spektakel’, zegt René vol bewondering. ‘Vooral ook omdat ze deze vrouw volkomen op haar gemak wisten te stellen en in haar waarde lieten’, vult Maarten aan. De manier waarop Anneke zilver wint op de 200 meter schoolslag, blijkt goud voor de twee journalisten. `Het Down-Under-team weet er een pakkende reportage van te maken', constateert het audit-team.
Varen hoort bij Sydney, evenals rare foto's.Het huis in Newman Street dient niet alleen als montageruimte, maar ook als studio. Onder het kritische oor van Marc leest Tim vanonder het dekbed in de logeerkamer de voiceover-teksten. Die woning ligt overigens op een steenworpafstand van de bruisende King Street. ‘Marc en Tim kennen hier vrijwel elke uitbater van restaurant en koffiebar’, zegt Maarten verrast. ‘Onvoorstelbaar hoeveel inwoners van Sydney hier ontbijten, lunchen en dineren, er is echt sprake van een eetcultuur in de stad’, vindt René minstens even verbaasd. ‘En je hoeft niet bang te zijn dat je tekort komt, want de porties zijn van Amerikaans kaliber.’

Vleermuizen
Dat hadden Marc en Tim ook al beschreven in hun gids over Sydney, die na twee weken intensief gebruik door René en Maarten de toets der kritiek ruimschoots blijkt te doorstaan. Beschreven excursies in de miljoenenstad zijn de moeite waard en overeenkomstig de werkelijkheid. ‘De vleermuizen hangen inderdaad als plastic zakken in de bomen van de Botanische Tuin’, zegt René. ‘En de boottocht naar Manly was werkelijk een van de hoogtepunten. Jammer alleen dat we in Parramatta te weinig tijd hadden om een blik te werpen op de eerste boerderij van Australië’, completeert Maarten. Hoewel er erg veel Staatsieportret voor de Harbour Bridge: missie geslaagd.mensen wonen maakt Sydney een relaxte indruk vinden de reizigers en er is relatief veel ruimte. ‘Opvallend veel land blijft hier onbebouwd’, constateert René. ‘En dat terwijl in de aanpalende wijken, zoals Newtown, de huizenprijs erg hoog is.’ ‘Dat zou in Nederland absoluut onmogelijk zijn’, weet Maarten.

Wijn
En de wijn is niet verkeerd, menen de liefhebbers uit Amsterdam. ‘Het was hartverwarmend hoe Marc en Tim een verrassingspakket Australische wijn hadden laten aanrukken’, zegt René. ‘En niet te vergeten hoe Tim en Marc ons ook culinair in de  watten hebben gelegd ’, roept Maarten in herinnering. Gezeten aan de eettafel in Newman Street heffen Maarten en René het glas op de twee expats die boven in hun studio alweer bezig zijn met het voorbereiden van hun volgende reportage.

 

persoonlijk_foto
wijziging op: 29-10-2014