Marc en Tim verblijven kort op tropisch eilandenrijk
Snorkelen naar het postkantoor
onder water van Vanuatu
PORT VILA, 17 DEC 2009 - Daar zet Marc van den Broek zijn duikbril op het hoofd. De zwembroek is aan en tegen de felle zon draagt hij een T-shirt. In zijn hand heeft hij een ongebruikelijk voorwerp voor een zwempartij: een prentbriefkaart. `Succes', schreeuwt Tim Dekkers hem na als hij te water gaat.
Marc, met de ansichtkaart in de hand, is klaar voor zijn tocht naar de brievenbus onder water.De twee Amsterdammers uit Sydney bezoeken voor een klein weekje het eilandenrijk Vanuatu, zo'n drie uur vliegen van Sydney. Er waren nog wat airmiles te vergeven bij de luchtvaartmaatschappij, hun definitieve vertrek is aanstaande en er is tijd om exotische bestemming te bezoeken. Het tweetal gebruikt de vliegpunten om eens een kijkje te nemen op het eilandenrijk Vanuatu.

Het is zo'n land (voor de onafhankelijkheid in 1980 was dit de Nieuw Hebriden) met dure resorts, waar de lokale bevolking niet komt en blanke toeristen in de zon liggen bij een kabbelende zee. Marc en Tim doen niet anders. Ze gaan op bezoek bij het resort op Hidaway Island, even buiten de hoofdstad Port Vila. Behalve ligstoelen, strand en zee heeft deze plek een bijzondere attractie: een postkantoortje onder water.

De prentbriefkaart die onder water is gepost, kwam na zeven dagen in Sydney aan.Gelikte stunt
Het is een gelikte stunt van het eiland om mensen te dwingen onder water te gaan en te kijken wat er te zien is. Tim: `Ik vond het absurd. Eerst was Marc een tijdje weg en toen kwam hij ineens terug met een kaart in zijn hand. Ik dacht dat hij gek geworden was. De kaart wordt toch nat en het zeewater zou de woorden toch wegspoelen? Maar hij hield voet bij stuk en verdween met duikbril in zee. Maar ik vond het ook wel leuk, hij had het er dagenlang over gehad om dit te gaan doen. '
Wat er onder water te zien valt, is top. Meteen als Marc met zijn kaart in zijn hand te water is gegaan, schieten de vissen op hem af. Ze denken dat de kaart voer is en komen nieuwsgierig kijken. `Dat was bijzonder', vertelt Marc. `Zoveel dieren om je heen, je leek wel in een aquarium te zwemmen. Geweldig'

Brievenbus
Het bijzondere postkantoortje ligt honderd meter uit de kust op een diepte van een meter of drie. Niet te diep zodat je er ook zonder duikuitrusting kunt komen, een duikbril voldoet. Het kantoor bestaat uit een klein gebouwtje met daarnaast een heuse brievenbus. Soms is het postkantoor bemand met iemand in een duikpak, zoals toen Marc de kaart wilde posten. Meestal moet de kaart gewoon in de brievenbus.
Even diep ademhalen en dan naar beneden zwemmen. De man in het kantoortje neemt de kaart in ontvangst en geeft vriendelijk een hand. Een woordje wisselen is er onder water niet bij en veel tijd is er ook niet als je zonder fles perslucht naar beneden gaat. Maar de kaart is gepost.

Een bootje vervoert toeristen van het hoofdeiland naar Lelepe.Potlood
Uiteraard is het niet de bedoeling dat er reguliere post wordt afgegeven. De toeristenwinkel op het eiland verkoopt speciale waterbestendige prentbriefkaarten. De port is betaald en de uitbater leent een ouderwets potlood uit. `Je moet niet met een stift op dit papier schrijven, de woorden gaan vlekken, maar dit potlood is geschikt om een kaart die onder water gaat, te beschrijven', legt hij geduldig uit. Nu maar afwachten of de kaart ooit zijn bestemming bereikt.

Dagtocht
Uiteraard is er meer te doen op het eilandenrijk. Tim en Marc doen een dagtocht naar het eiland Lelepe, waar ze werden rondgeleid door een gids, kunnen snorkelen, een lunch krijgen aangeboden, in een hangmat mogen liggen en door een typisch Vanatuaans dorpje gaan wandelen, langs wat vrouwen die souveniers verkopen. Marc; `Het was leuk om wat te zien, maar heel bijzonder was het allemaal niet. Het dorpje bestond uit huisjes van golfplaten en het was schrikken dat veel mensen nog zo armoedig moeten wonen in het land dat eigenlijk best welvarend lijkt.

Het apartement biedt uitiicht over de lagune van Port Vila. Het duo verblijft in een appartementje aan de rand van de hoofdstad Port Villa. Het biedt uitzicht op de lagune van Port Villa. Het centrum van de stad met zo'n 30 duizend mensen ligt op ongeveer tien minuten lopen. Dat is een levendig stadje, maar aan gebouwen is er niet zoveel te beleven.

Museum
Vooruit, er is een museum waar iets over het land wordt verteld en over de cultuur. Tim: `Ik vond het niet veel. Het waren wat voorspeldbare onderwerpen in glazen kasten met getikte briefjes. Elke middelbare school doet het beter.'

Tim geeft het eilandje als geheel een 7. `Het eiland Samoa vond ik toch authentieker. Vanuatu, althans het hoofdeiland dan, is leuk voor een dag of vijf.'

 

persoonlijk_foto
wijziging op: 29-03-2010