...
'Nu komt alles goed, ik weet het zeker'
SYDNEY, 21 JUNI 2008 – Op de dag dat in Australië officieel de winter begon, beleefden Marc van den Broek en Tim Dekkers een ijskoude voetbalnacht in Sydney. Samen met honderden andere Oranje-fans zagen de journalisten in een café in de binnenstad het Nederlands elftal tragisch onderuit glijden tegen het Rusland van coach Guus Hiddink. 'Over twee jaar dan maar.'
voetbalCafé annex nachtclub The Gaff in de bekende homo uitgaansstraat Oxford Street dient tijdens Euro 2008 als thuisbasis voor de Nederlandse voetbalfans. Het is deze zondag om half vijf ’s ochtends een vreemde mengelmoes van dronken nachtbrakers en vroege voetbalvogels. Op het dansvloertje van de nachtclub bewegen wat aangeschoten jongens en meisjes onbeholpen op en neer. Ze worden omringd door Nederlanders die zich in oranje T-shirts en vreemde hoofddeksels hebben verzameld voor de tv-schermen. Het is dringen geblazen om iets te zien van de uitzending uit Basel. Het lukt de technici van het café niet om op tijd het geluid van de live-uitzending op de speakers te zetten. Er zijn dus alleen maar beelden uit Basel, begeleid door dreunende house-deunen van de DJ

voetbalOndersteboven
Maar er is geen geluid voor nodig om te constateren dat de Magische Elf van Marco van Basten ondersteboven wordt gespeeld door de jongelingen uit Rusland. De Nederlanders – veel studenten en ondernemers – ondergaan lijdzaam de Russische voetbalrevolutie. In vergelijking met Guus Hiddinks selectie zijn de Nederlanders houterig, traag en voorspelbaar: breed-breed-terug-breed. Breivoetbal zonder ziel en diepte. Het bier houdt de moed bij de drinkende kijkers in tact. De nuchtere fan concludeert al snel: dit wordt niets. Eindelijk slaagt het café erin om het commentaar en de voetbalgeluiden uit Basel op de speakers te krijgen. Het helpt een beetje om het voetbalgevoel te krijgen, maar warm worden de meeste Nederlandse fans niet van binnen. De Russen scoren 1-0 en de Oranje-kijkers sluiten de ogen. De enige hoop is op een Turks mirakel: doorgaan en (onverdiend) winnen. Even lijkt het Nederlands elftal de Houdini-act meester te zijn als Ruud van Nistelrooij een paar minuten voor tijd gelijk maakt. De tv-kijkers juichen en brullen; het Nederlands Olé-Olé galmt door de Oxford Street.

Gehakt
`Nu komt alles goed, ik weet het zeker', zegt een Nederlandse student als de 22 voetballers de verlenging ingaan. Nog meer bier wordt gehaald. Maar de Nederlanders zien snel scheel van ellende: alles komt goed voor Rusland. De Russen maken gehakt van de Nederlanders. De twee doelpunten in de tweede helft van de verlenging zijn even fraai als logisch. 'Het is verdiend voor de Russen', zegt de jongen die een half uur eerder nog een zege voor Oranje had voorspeld. “Over twee jaar dan maar.” De Oranje-meute verlaat stilletjes café The Gaff.
Nederlandse vlaggen worden opgevouwen, Oranjesjaaltjes in de zak gedaan. Buiten is een schoonmaakploeg van de gemeente bezig Oxford Street schoon te vegen. In de eerste ochtendzon zien de fans er witjes uit. Het Nederlands falen op 16.000 km afstand komt hard aan. “Nou, doei dan maar”, klinkt het.
persoonlijk_foto
wijziging op: 29-03-2010