timTim Dekkers 25 oktober 1960. Na de middelbare school in Arnhem volgde Dekkers de School voor de Journalistiek in Utrecht. Hij doorliep de studie snel en bleef al voor het einde van de opleiding in 1981 hangen bij zijn laatste stageadres, dagblad Trouw, de sportredactie. Gedurende drie jaar deed hij voor de krant uiteenlopende sporten, met de nadruk op voetbal. Hier leerde hij wat het was om tegen de deadline te vechten. De wedstrijd eindigde soms om half tien en het stukje moest tien minuten later door. Daarna belandde Dekkers bij de nieuwsdienst en hield hij zich onder meer bezig met de verslaggeving rond Amsterdam. Hij maakte hier de krakersrellen mee halverwege de jaren tachtig en wist zich ook op de straat goed staande te houden. Ook volgde hij voor de krant de opkomst van de ziekte aids.

Na een jaar of acht zei hij de krant vaarwel en kwam hij terecht bij de televisie en wel het NOS-journaal. Als bureauredacteur van het Acht uur- journaal was hij nauw betrokken bij het in beeld brengen van de omwentelingen in Oost-Europa. Later werd hij politiek verslaggever in Den Haag, waar hij de verkiezingen van 1994 en de opkomst van Paars op de voet volgde. Daarna werd hij algemeen verslaggever in Hilversum. In die tijd versloeg hij de oorlog in Bosnië, de spanning tussen Indonesië en Nederland en de asielzoekersproblematiek.

In 1997 maakte Dekkers de overstap naar Netwerk (bloedgroep AVRO) om, zoals hij zei, `langere televisie te maken'. Hij had genoeg van onderwerpjes van een paar minuutjes. Bij Netwerk vulde hij meerdere malen een gehele uitzending (een klein half uur), zoals een reportage over het opvanghuis De Kei in Utrecht, waar daklozen met een geestelijke handicap liefdevol worden opgevangen. Hij reisde ook naar Argentinië om de overlevenden te spreken van een bizarre vliegramp in de Andes. De gestrande passagiers wisten dank zij kannibalisme in leven te blijven. Hij maakte ook een reportage van de vluchtelingenkampen in Afghanistan na het verdrijven van de Taliban. Hoogtepunt van het werk was de oorlog in Irak van 2003, waar hij voor de publieke omroep verslag deed. Eerst bivakkeerde Dekkers twee weken in Koeweit, daarna trok hij naar Bagdad om getuige te zijn van de eerste weken na het verjagen van Saddam Hoessein. Hij ging verder naar Rusland, Pakistan, Afghanistan en de VS voor het maken van reportages.

In juli 2004 werd Dekkers zelfstandig journalist. In opdracht van Schorer, de stichting die zich bezighoudt met gezondheidsvraagstukken voor homoseksuele mannen en vrouwen, schreef hij het boek Je lust of je leven. Daarin kijkt hij terug op 23 jaar HIV-preventie voor homoseksuele mannen en geeft hij adviezen voor de toekomst. Het boek verscheen eind februari 2005 en trok veel aandacht van de media. In zijn vrije tijd is Dekkers een fanatiek volleyballer en een bezoeker van sportscholen.

<<terug

Archief
Lees het dagboek van zijn werk in Irak (voorjaar 2003)

Stand-upper van bij de geboorte van prinses Amalia (december 2003)
25 minuten durende reportage van opvangtehuis De Kei in Utrecht (kerst 2003)
recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010