Wonder Down Under: economische groei van 0,7 procent
Australië ontloopt crisis
dankzij kooplust China
BLUE MOUNTAINS, 25 DEC. 2009 - Australië heeft de economische experts dit jaar versteld doen staan. Waar de meeste westerse economieën zuchtten onder de crisis, daar wist Australië de recessie te ontlopen en zelfs een economische groei te verwezenlijken van 0,7  procent.  Geen misère dus in Down Under. Dat het goed gaat, bewijst de opening van één van de duurste resorts van het land in de Blue Mountains bij Sydney. Het Mediabureau Onderste-Boven deed verslag voor RTL Nieuws.
Het luxueuse superhotel ligt in de Blue Mountains 200 km van Sydney.Crisis? Hoezo crisis? In het pas geopende Wolgan Valley Resort is het leven zorgeloos en rijk. De Nederlandse manager Joost Heymeijer laat de duurste suite zien van het complex: die kost 5500 dollar, ruim drieduizend euro per nacht. ‘Maar dat is wel inclusief ontbijt, lunch en diner voor zes personen’, zegt Heymeijer.

 84 miljoen euro
Het  complex met veertig villa’s, één van de duurste hotels in Australië, is gebouwd in een afgelegen vallei van de Blue Mountains. Het resort is gefinancierd door de vliegtuigmaatschappij Emirates uit Dubai: 84 miljoen euro kostte het. De gasten komen niet voor een overnachting, ze komen voor een ‘ervaring’, zoals dat hier heet. Het resort is zo gebouwd, dat de dure gasten het idee hebben dat ze in de outback zijn, ver weg van de gewone wereld met de gewone beslommeringen. De mobiele telefoon doet het niet. Geen tijd voor zaken, maar paardrijden en een ‘safari’ in een jeep langs het wildlife op het terrein. Of je laten verwennen in de luxe schoonheidssalon.

Nederlanders
Manager Heymeijer mikt vooral op Duitsers, Italianen, Zwitsers en Amerikanen. Niet zozeer op Nederlanders. Volgens hem willen Nederlanders liever niet gezien worden als ze geld over de balk kieperen in dit soort resorts. `Ze trekken liever met een kampeerauto door het land.' De filmcrew van Onderste-Boven filmt de manager van het hotel de Nederlander Joost Heymeijer.Volgens Heymeijer loopt het resort goed: op dit moment komt  zeventig procent van de gasten nog uit Australië; dertig procent komt uit het buitenland. Dat moet volgend jaar zijn omgedraaid, als de economische crisis achter de rug is.
Het hotel heeft het milieu hoog in het vaandel. Er zijn meer dan honderdduizend bomen aangeplant om de uitstoot van broeikasgassen te compenseren. Voor de bouw zijn veel lokale materialen gebruikt en veel is hergebruikt. `Het is luxe hier, maar wel luxe met een geweten', zegt Heymeijer.

Wonder
Het rijke leven hier staat een beetje symbool voor heel Australië. De economie in dit land heeft het in het crisisjaar 2009 opvallend goed gedaan. Experts spreken zelfs van het Wonder Down-Under. De economie in 2009 pakte voor bijna alle Westerse landen negatief uit. Japan zit 5,4 procent in het rood. Duitsland zit op min 5,3 procent.Nederland min 4,7, Groot-Brittannië min 4,4 en de Verenigde Staten min 2,7 procent. Australië steekt daar met een economische groei van 0,7 procent ver boven uit.

China
Het Australische succes is te danken aan een beetje geluk, sterke banken en goed regeringsbeleid, zeggen de economen hier. En aan China, die maar grondstoffen als steenkool blééf kopen. ‘Absoluut, de honger van China naar onze grondstoffen heeft ertoe bijgedragen dat de crisis in Australië werd verzacht’, zegt econoom Nicki Hutley van het bureau Access Economics.
Tim Dekkers ziit klaar voor de stand-upper met zijn voetje in het zwembadje van de villa die 3000 euro per nacht moet opbrengen (met plaats voor zes mensen).De Australiërs zelf shoppen zich suf voor de feestdagen. Een kleine 23 miljard euro geven zij uit; bijna 5 procent meer dan vorig jaar. ‘Australië kent geen crisis’, roept een man bij het dure winkelcentrum Queen Victoria Building in hartje Sydney. ‘Ik heb mijn hypotheek gewoon kunnen betalen dit jaar, geen enkel probleem’, beaamt een vrouw in een duur mantelpakje.

Beekje
Bij het Wolgan Valley Resort arriveren intussen nieuwe gasten .  Ze scheuren met een jeep door een beekje om alvast de ‘ervaring’ van het resort mee te krijgen. Deze gasten weten zeker dat zij hoe dan ook een Zalig Nieuwjaar zullen hebben.

 

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010