Werken op oudjaar voor Deense TV
Sydney viert massaal het begin
van de tweede decade van de eeuw
SYDNEY, 1 JAN. 2010- Oudjaar in Sydney is de drukste avond van het jaar. Meer dan een miljoen mensen verzamelen zich rond de haven om te kijken naar het grootse vuurwerk om middernacht. De stad is een van de eerste die het nieuwe jaar verwelkomt. Voor de Deense televisie heeft mediabureau Onderste-Boven een portret gemaakt van een Deens gezin in de laatste uren van 2009 en de eerste minuten van 2010.
Het gezin Beyer, de hoofdfiguren in de Deense reportage. De eerste opgave is om een Deen te vinden die in de buurt van de haven het nieuwe jaar gaat inluiden. Natuurlijk kun je er met de camera op uit trekken en dan hopen in de mensenmassa wat Denen te vinden, maar die werkwijze is een beetje riskant. Stel dat je niemand vindt. Daarom zijn de contacten ingeschakeld.

De leverancier van videobandjes in Sydney is een Deen en hij kent mogelijk iemand. En zo via via via willen Kasper en Marlene Beyer met hun twee zonen Julius en Magnus meewerken aan het programma. Het gezin woont in Kirribillli, een chique wijk aan de noordkant van de stad met een mooi uitzicht op brug op Opera Huis en Harbour Bridge. Kasper is kok bij een Japans restaurant in Darling Harbour. Marlene is docent Deens en Wiskunde, maar zorgt voorlopig voor de kleine kinderen.

Kasper neemt een kijkje bij de mensenmenigte die zich acht uur voor middernacht heeft verzameld om naar het vuurwerk te kijken.Minister president
Kasper werkt geduldig mee aan het programma, vertelt over de buurt met de residentie in Sydney van de Australische minister-president Kevin Rudd. `Ik zag hem vanmorgen nog lopen', zegt hij. `Hij gaat vanavond ook zeker naar het vuurwerk kijken.' Bij een vol park aan de voet van de brug vertelt Kasper hoe bijzonder het is om oudjaar in Sydney te vieren en niet in Kopenhagen.
De Deen ziet er ondeens uit met zijn korte broek, T-shirt en teenslippers. Hij bereidt voor wat vrienden die avond een dinertje met baramundi als hoofdgerecht. `In oudejaar eten we in Denemarken een traditioneel visgerecht. In het Deens heet de vis torsk, kabeljauw dus. De vis kan ik hier niet kopen, dus daarom maar baramundi.'

Twaalf uur.Aftellen
Om elf uur is het tijd voor het dessert en alsvast een toast met dessertwijn op 2010. Om half twaalf gaat het gezelschap naar de bovenste verdieping van het appartementencomplex om van het vuurwerk te genieten. De meeste inwoners doen dat, het is ene gezellige drukte boven. Iets voor twaalf uur, de Denen tellen af: fire, tre, to, en! Godt nytår. Herrie, zoenen, champagne. 2010 is gebonnen.

De videobeelden moeten daarna razendsnel naar Kopenhagen, want ze zijn bestemd voor het laatste Deense tv-journaal van 2009, dat om half zeven (half vijf 's ochtends in Sydney) op de zender gaat. De eerste sessie is al verstuurd voor elf uur vanuit het kantoor in Newtown. Voor het tweede deel kan het mediabureau gebruik maken van de keuken van het echtpaar Beyer. De ruwe montage is zo gemaakt en het mobiele internet functioneert zowaar zo kort na de jaarwisseling. En even na een uur 's nachts varen ook de ponten weer, zodat de tocht naar huis geen probleem is.

Voor al onze relaties:
Een voorspoedig 2010.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010