Achter-achter neef Chris Darwin uit Sydney heeft DNA afgestaan
Afkomst Charles Darwin vastgesteld
SYDNEY 4 FEB. 2010 - Charles Darwin heeft de wetenschap spectaculair nieuwe wetenschappelijke inzichten gegeven, maar zijn verre afstamming is doodgewoon. Zijn voorouders verlieten ongeveer 45 duizend jaar Afrika en trokken via het Midden-Oosten naar West-Europa. Ongeveer driekwart van de Engelsen deelt deze geschiedenis. De resultaten van Darwins afstamming zijn donderdag in Sydney gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van wetenschappers die de geschiedenis van de mensheid met DNA-onderzoek willen ontrafelen. Mediabureau Onderste-Boven schreef erover voor de Volkskrant.
Chris Darwin (l) krijgt de resultaten van het DNA onderzoek. Overgroot opa Charles kijkt vanaf de dia toe.Als eerbetoon aan de grote Darwin wilden ze op het einde van het Darwinjaar, (Darwin werd 200 jaar geleden geboren) nagaan hoe het zit met zijn verre voorouders. Voor dit project wilde Chris Darwin (48), een verre achterneef van Darwin, graag meewerken. Hij gaf een monster van zijn DNA. Tussen Charles en Chris zitten vijf generaties Darwin. Chris Darwin is in 1986 naar Australië verhuisd en woont even buiten Sydney. Hij nam de resultaten van het onderzoek in ontvangst in het Australian Museum.

Haplogroep
Zijn familie is van de zogenoemde Haplogroep R1b, een van de meest voorkomende mannelijke lijnen in West-Europa. De mensen van deze groep trokken 45 duizend jaar geleden weg uit Afrika naar Noord-Afrika/Midden-Oosten. Later gingen de voorvaders zo’n 35 duizend jaar geleden naar West-Europa. Tijdens de laatste ijstijd (circa 10 duizend jaar geleden) verbleven de voorouders in Spanje; toen het weer warmer werd, bereikten de voorouders Engeland.
Het is jammer dat ik de wetenschappelijke achtergrond van mijn voorvader Charles mis’, reageerde Chris Darwin. `Maar we delen de interesse om naar de toppen van de heuvels te trekken om een nieuwe wereld te ontdekken. Onze voorouders trokken lang geleden weg uit Afrika naar nieuwe onbekende oorden.’ Darwin jr. is psycholoog en geograaf en gids in de Blue Mountains, een natuurgebied buiten Sydney.

National Geographic
De studie naar de afstamming van Darwin moet ook een groot project van het Amerikaanse tijdschrift /National Geographic/ onder de aandacht brengen. Het blad is bezig met een onderzoek naar de geschiedenis van de mensheid en wil van zoveel mogelijk individuen DNA verzamelen. Volgens onderzoeksleider Spencer Wells van dit genografische project zijn er zo’n 400 duizend monsters binnen. Hij hoopt op een half miljoen als het project wordt afgerond. Het resultaat is een kaart van de wereld waarop te zien valt hoe en wanneer de mensheid zich vanuit Afrika over de wereld heeft verspreid.
Het onderzoek naar de geschiedenis van de mensheid heeft de vermoedens van Darwin over de afstamming van de mens definitief bevestigd. Hij schreef al dat de mensheid afstamt van één groep uit Afrika.*

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010