Vooraanstaande wetenschappers in Australië waarschuwen in petitie:
‘Snelle actie is nodig, anders
gaat prachtig koraalrif ten onder’
TOWNSVILLE, 8 DEC. 2009 - Het wereldberoemde koraalrif voor de kust van Australië zal afsterven als de uitstoot van CO2 niet sterk daalt. Dat is de waarschuwing van vooraanstaande Australische wetenschappers.  In een petitie roepen zij de VN-klimaattop in Kopenhagen op om snel vergaande maatregelen te nemen. Het Mediabureau Onderste-Boven maakte een reportage over het Great Barrier Reef voor RTL Nieuws en het VRT Journaal.
Het koraalrif is een kleurrijke wereld onder water.Het Great Barrier Reef is een prachtwereld onder water; het is groter dan Groot-Brittannië en het telt duizenden plant- en diersoorten . Maar dit unieke ecosysteem dreigt te verdwijnen, zegt professor Matthew England. Hij  behoort tot een groep vooraanstaande Australische wetenschappers die in een petitie de wereldleiders oproept in actie te komen tegen het broeikaseffect. Wil het koraalrif overleven, dan moet de uitstoot van CO2 flink omlaag.
England: ‘De uitstoot moet in 2020 met 25 procent omlaag. Dat is politiek al een ambitieus doel, maar dan nog heeft het rif slechts vijftig procent kans om te overleven. De uitstoot moet eigenlijk met veertig procent omlaag als we echt om het koraalrif en de gletsjers geven.’

Matthew England.Jonge schildpadden
Het bij de toeristen populaire koraalrif staat dus op het spel. Dat het niet goed gaat, merken ze al jarenlang op het hoofdkantoor van het Great Barrier Reef National Park in Townsville. David Wachenfeld is hoofd van de wetenschappelijke afdeling daar. Voor één van de aquariums vertelt hij over de gevolgen van de opwarming van de aarde.
Wachenfeld: ‘We hebben gezien dat hete zomers de dieren zwaar hebben getroffen. De belangrijkste gevolgen zijn het bleken van het koraalrif en de sterfte onder baby-schildpadden en onder de jongen van zeevogels. Hun ouders kunnen namelijk niet genoeg voedsel vinden.’

Bleken
De kleurenpracht onder water loopt ook gevaar, doordat de kleurrijke koralen wit dreigen te worden, ofwel coralbleaching. Het koraal heeft de mooie kleuren vanwege algen die zich in het skelet vastzetten en het rif zo van voedsel voorzien. Als de omstandigheden veranderen, het zeewater wordt te warm, verlaten de algen het rif en krijgt het de witte kleur van kalk. Het koraal is dan zo goed als dood. Het kan zich weer herstellen, maar dat kost tijd.

De industrie hoopt dat de toeristen nog lang naar deze wereld onder water kunnen kijken.Drie miljard euro
De teloorgang van het koraalrif is niet alleen een ecologische ramp. Wat te denken van de economische schade? Australië verdient jaarlijks ruim drie miljard euro aan het rif, voornamelijk dankzij toeristen. Ruim twee miljoen bezoekers komen elk jaar af op het Great Barrier Reef. De toeristenindustrie hoopt daarom dat de klimaattop in Kopenhagen niet verzandt in slappe compromissen, maar concrete resultaten oplevert.
‘Als toerisme-industrie duimen wij dat alles goed komt’, zegt toeristengids  John Thackray op het Green Island voor de kust van Cairns. Achter hem snorkelen toeristen door het kristalheldere zeewater. Een zwart-witte vis zigzagt boven het rif. Het is aan Kopenhagen om deze prachtwereld voor de toekomst te behouden.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010