Elke week verschijnt een column over iets dat opvalt in Australië en wat voor een nieuwsgierige Hollander niet goed te begrijpen is. Nederland en Australië lijken natuurlijk op elkaar, maar dat valt bij nader inzien vies tegen. Een ontdekkingstocht door het onbegrijpelijke Down Under. Fair Dinkum! Echt waar!
De aussie-bloke

Aussie blokeHet is winter in Sydney. Niet erg koud, maar toch langebroeken- en truienweer. Niet voor de Aussie-bloke. Die trotseert met teenslippers en korte broek de kou.

Wie op straat rondloopt, merkt het meteen: dit is het land van de slonzige jongens en mannen. Waar in Nederland heel wat mannen zich in allerlei bochten wringen en een klein fortuin uitgeven om zo trendy en verantwoord mogelijk gekleed te gaan, daar hult de meerderheid van de Australische mannen zich in een korte broek en teenslippers. Ze zijn nog koppig ook. Al regent het en zijn de temperaturen voor een gemiddelde Nederlander reden om een trui en jas aan te trekken, de Aussie-bloke houdt krampachtig vast aan zijn zomer-outfit.  De afgezakte korte broek en afgetrapte teenslippers zijn kennelijk heilig, weer of geen weer.

Verbazingwekkend is ook zijn hardnekkigheid om bij koud weer buiten op een terrasje bier te drinken. Toegegeven, er zijn terrasverwarmers, maar dan nog is het buiten zitten een regelrechte aanslag op de fysieke gesteldheid en vragen om een blaasontsteking. Maar de Aussie-bloke buiten geeft geen krimp in zijn blote benen en bestelt een volgend koud biertje. Alleen al het zicht op deze mannen op het terras doet je huiveren van de kou.

Wat is dat toch, die starheid? Waarom hebben zo veel Australische mannen zo weinig op met aardige kleding en bijpassende schoenen (afgezien dan van het legertje nichten dat de Oxford Street beschouwt als een kilometer lange catwalk)? Waarom hebben ze zo onthutsend weinig smaak?

Het antwoord is dat veel mannen op het gebied van emancipatie een absolute ramp zijn. Elke vrouw zien ze als seksobject, ze boeren en laten winden, het uiten van emoties is voor watjes en homoseksualiteit is helemaal een gruwel. Waar in West-Europa de metroseksueel hoogtij viert en een beetje man zich niet meer schaamt voor parfums en crèmes, daar is de Australische man trots op zijn seksistische lompheid. 

De korte broek en teenslippers zijn het nationale kostuum van die Australische no worries-mentaliteit. Is het geen zomer? Met onze kleren doen we net alsof het wel zomer is! Koud buiten? Met ons biertje op het terras laten we zien dat we geen mietjes zijn. Rare jongens, die Australiërs.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010