Elke week verschijnt een column over iets dat opvalt in Australië en wat voor een nieuwsgierige Hollander niet goed te begrijpen is. Nederland en Australië lijken natuurlijk op elkaar, maar dat valt bij nader inzien vies tegen. Een ontdekkingstocht door het onbegrijpelijke Down Under. Fair Dinkum! Echt waar!
De zomertijd
Het is weer zover. Eind oktober worden op veel plaatsen in de wereld klokken verzet om te beginnen of te stoppen met de zomertijd. Zo gaat in hetzelfde weekeinde de klok in Nederland een uurtje terug en in Sydney een uur vooruit. Het tijdsverschil was acht uur en dat wordt dan tien uur. Ja, hier staat bewust Sydney, want in andere deelstaten van Australië gelden andere regels. Het land maakt een beetje een puinhoop van de zomertijd.

Zo is op Tasmanië al een week of drie geleden de zomertijd ingegaan. In Hobart is het nu eventjes een uur later dan in Sydney. En een aantal deelstaten doet niet eens mee aan de zomertijd. In de noordelijke gelegen staten Northern Territory en Queensland piekeren ze er niet over de klok om te zetten als de zomer vol inzet. West-Australië (Perth en omgeving) twijfelt. Daar gaat de klok dit jaar bij wijze van experiment om. Over een tijdje mogen de inwoners in een referendum stemmen of ze zomertijd wil behouden. Eerder is een dergelijk voorstel verworpen, maar zonder eerst een experiment te houden met zomertijd.

Eigenlijk is het vreemd dat het met de tijd zo'n chaos is in Australië. De keuze van de tijd is een kwestie van de deelstaten en iedereen gaat zijn eigen gang. De zomertijd is in het federatieve Europa beter voor elkaar. Daar gaan alle lidstaten in ieder geval op dezelfde dag over op de andere tijd. Nu is Australië zo wie zo al een beetje raar met hoe laat het is, omdat de tijd niet bij elke tijdzonegrens keurig met een uur verspringt, zoals op veel plaatsen op aarde. In Adelaide is er een tijdverschil van een half uur met Sydney en anderhalf uur met Perth. Waarom dat zo is?

Zuid-Australië met Adelaide en omgeving doet wel mee met de zomertijd, dat doen de deelstaten in de tropen niet. Dat is een beetje te begrijpen want in dat tropische deel van de wereld is eigenlijk geen sprake van zomer en winter, maar meer van natte en droge tijd. In Queensland is ook geëxperimenteerd met zomertijd, maar de bevolking was tegen. Als experiment is een tijdje de klok alleen in de regio Brisbane verzet, maar dat was te lastig.

De chaos wordt volgend jaar nog groter, zeker in vergelijking met de rest van de wereld. In de belangrijke steden Sydney en Melbourne gaat de tijd in 2007 het zelfde weekeinde om als in Europa. Maar Sydney wil langer zomertijd en heeft daarom besloten met ingang van 2008 later terug te gaan en eerder te beginnen. Dan is er dus ook een periode van een week of vier dat er een tijdsverschil is van negen weken. Ook de deelstaat Victoria heeft besloten de zomertijd met vier weken te verlengen en dezelfde periode te gaan hanteren als Tasmanië. Maar knap ingewikkeld is het allemaal, zeker als je zaken moet doen met Europa.

Naschrift: In april 2009 hebben de inwoners in een referendum de invoering van de zomertijd in West-Astralië weggestemd. In 2010 worden de klokken in Perth en omgeving niet verzet.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010