Elke week verschijnt een column over iets dat opvalt in Australië en wat voor een nieuwsgierige Hollander niet goed te begrijpen is. Nederland en Australië lijken natuurlijk op elkaar, maar dat valt bij nader inzien vies tegen. Een ontdekkingstocht door het onbegrijpelijke Down Under. Fair Dinkum! Echt waar!
De goede vrijdag

logoElk land heeft bijzondere (feest)dagen, waarop het leven een paar stapjes terug doet. Zijn in Europa eerste kerstdag en eerste paasdag de twee belangrijkste dagen van het jaar waarop de meeste zaken, musea en winkels zijn gesloten, in Australië is dat net even anders. Hier zijn eerste kerstdag en goede vrijdag, de `topdagen'. Op goede vrijdag is in Australië bijna alles dicht.

Op straat kun je een kanon afschieten, niemand gaat naar het werk, winkels en supermarkten zijn gesloten, de musea zijn dicht, de bioscopen draaien geen films, in de zwembaden klinkt geen geplons, de lopende banden in de sportscholen staan stil en de bars en disco’s zwijgen voor een dag, net als op eerste kerstdag. De andere 363 dagen van het jaar draait alles gewoon door, nationale feestag of geen nationale feestdag. Ook op eerste paasdag is alles dus gewoon open; het is een zondag als geen andere.

Waarom de goede vrijdag en niet paaszondag het speerpunt is van de viering van Pasen, is niet helemaal duidelijk. Natuurlijk, het is de dag waarop de Christenen herdenken dat Jezus stierf aan het kruis, voorwaar een belangrijke gebeurtenis op de kerkelijke kalender. De katholieke kerk in Australië verzet zich ertegen dat de winkels op deze dag open zouden gaan. Teveel commerciële activiteit zou deze belangrijke dag overschaduwen, menen de kerken hier.

Niemand merkt daarbij op dat in Europa het openbare leven gewoon doorgaat.
Er zijn wel groepen die van de goede vrijdag als nationale feestdag af willen. Er wonen minder en minder christenen in het land en de oorspronkelijke bevolking, de Aboriginals, hebben weinig met de dag, tenzij ze zijn bekeerd tot het christendom.

Dus was er een voorstel om de goede vrijdag daarom maar om te dopen tot de nationale verzoeningsdag met de Aboriginals. De Australiërs houden dan hun lang weekeinde van vier dagen vrij. Op paasmaandag zijn ook veel kantoren gesloten en hebben veel Australiërs gewoon vrij.

In veel steden en dorpen wordt de goede vrijdag wel gebruikt voor het zogenaamde Good Friday Appeal, een actie van een kinderziekenhuis in Melbourne om geld in te zamelen. Dat lukt elk jaar aardig. Vorig jaar kwam er 7 miljoen euro binnen. Geld inzamelen en geld geven, dat zijn dus de belangrijkste activiteiten op goede vrijdag in Australie.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010