Elke week verschijnt een column over iets dat opvalt in Australië en wat voor een nieuwsgierige Hollander niet goed te begrijpen is. Nederland en Australië lijken natuurlijk op elkaar, maar dat valt bij nader inzien vies tegen. Een ontdekkingstocht door het onbegrijpelijke Down Under. Fair Dinkum! Echt waar!
De bonus

Elke belastingbetalende burger in Australi"e krijgt 900 dollar.De wereld zit in een recessie en dat zullen de Australiers weten. Het is gelukkig niet alleen kommer en kwel, want elke burger die niet al te veel belasting betaalt, krijgt van de regering deze maand 900 dollar. Ongeveer 500 euro, handje-contantje en belastingvrij. Je hoeft voor deze bonus niets te doen. Iedereen, ook niet-Australiërs, is de gelukkige. De enige voorwaarde is dat je in het land belasting betaald moet hebben en niet meer dan 50 duizend euro hebt verdiend.

Het zogenoemde R-woord van recessie willen de politici hier liever niet uitspreken. Heel het land weet inmiddels dat het niet best gaat met de economie, maar de regering blijft volhouden dat Australië mogelijk niet heel erg door de crisis zal worden getroffen.  Het cadeautje van 900-dollar moet daarbij helpen, iedereen moet met het geld de straat op en lekker gaan uitgeven. Maakt niet uit aan wat, als er maar goederen worden gekocht, uiteraard gemaakt door Australische fabrikanten.

De Australische riante variant van de Zalm-snip (eind jaren negentig kregen de burgers in Nederland honderd gulden, zo'n 45 euro, terug als lastenverlichting) is onderdeel van een groot stimuleringsplan voor de economie. Er is geld om scholen op te knappen, huizen te isoleren en de infrastructuur te verbeteren. Ruim 23 miljard euro heeft de sociaal-democraat Rudd in de economie gepompt, waarvan 6,5 miljard is vrijgemaakt als uitkering aan de belastingbetaler. Een saillaint detail is dat iemand die geen belasting betaalt, iemand met een uitkering, niets krijgt, iets dat in Nederland dan weer ondenkbaar zou zijn.

Om de gelukkigen die het geld hebben gekregen naar binnen te lokken, hangen winkeliers grote borden op wat je allemaal met 900 dollar kunt doen. Computers , kleren het maakt niet uit. Op vakantie kan ook, schreeuwen de reisbureaus, maar dan moeten de Australiersërs wel in eigen land op vakantie gaan. Het geld uitgeven met een strandvakantie op Fiji is uit den boze, laat de regering op subtiele wijze weten.

Heeft het effect, dit Sinterklaas-spelen van de regering? Het valt moeilijk te zeggen, maar uit kleine onderzoekjes blijkt dat de Australiërs het geld niet lekker gaan uitgeven in winkels. Veel mensen gebruiken de centen om de schuld op de creditcard iets te verkleinen. Of de hypotheek een beetje in te lossen.

De oppositie schreeuwt moord en brand over het smijten met geld door de Labor-regering. Toen Labor anderhalf jaar geleden de macht overnam, was er een riant overschot op de begroting. Dat overschot is als sneeuw in de felle zon verdampt. De begroting, die komt deze maand mei, zal laten zien of dit allemaal zo erg is als de oppositie beweert. Maar die negenhonderd dollar is lekker binnen.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010