Elke week verschijnt een column over iets dat opvalt in Australië en wat voor een nieuwsgierige Hollander niet goed te begrijpen is. Nederland en Australië lijken natuurlijk op elkaar, maar dat valt bij nader inzien vies tegen. Een ontdekkingstocht door het onbegrijpelijke Down Under. Fair Dinkum! Echt waar!
Het seksschandaal

Het logo van de NRL de National Rugby League.Bij sport moet het gaan over de schoonheid van het spel, het prachtige doelpunt of de schitterende beweging. Maar in Australië staat de sport dit jaar in het teken van schandalen, vooral over spelers die niet met hun handen van de vrouwen kunnen afblijven.

Het hele rugbyseizoen zit vol met schandalen. Het begon bij het begin van de rugby competitie, begin maart. De koepel van het rugby, de NRL of de National Rugby League, had een mooi filmpje gemaakt om de toeschouwers naar de stadions te trekken. Hoofdfiguur was de achterhoedespeler Brett Stewart van landskampioen Manly.

En uitgerekend deze Stewart vond het nodig dronken te worden bij de officiële opening van het seizoen en op weg naar huis even met een meisje te gaan rotzooien op een oprijlaan. Meisje boos, vader van meisje boos, de tabloid pers sprong massaal op het voorval, Stewart werd geschorst en de pr campagne ging de prullenbak in.

Dit was een onbeduidend voorval in vergelijking met de storm die de afgelopen week opstak. Het actualiteitenprogramma Four Corners van de publieke omroep ABC bracht een verhaal rond een jonge vrouw uit Nieuw-Zeeland. Zij had zeven (!) jaar geleden, op 19-jarige leeftijd, seks met spelers van de rugbyclub de Sharks uit Sydney. Ze zou vrijwillig zijn meegegaan met twee spelers. Maar tijdens de bezigheden kwamen ongevraagd andere teamleden en begeleiders de kamer binnen om mee te doen.

Tegen de ABC vertelde de vrouw dat ze zwaar had geleden. `Ik haat ze', huilde ze tegen de verslaggever. `Als ik een pistool zou hebben, dan zou ik de spelers zo neerschieten', vertelde ze zwaar geëmotioneerd. Australië was even te klein na de uitzending. De hoofdfiguur was Matthew Johns, hij was de speler die destijds de vrouw zou hebben meegenomen naar zijn hotelkamer in Christchurch, de stad in Nieuw-Zeeland, waar hij met zijn team op tournee was. Deze Johns speelt niet meer, maar werkt voor een commercieel tv station als een succesvolle sportcommentator.

De gevolgen voor hem waren desastreus. Hij hamerde erop dat de vrouw vrijwillig was meegegaan, maar zijn werkgever Channel 9, beëindigde onmiddellijk zijn contract. Hij verscheen op televisie, vechtend tegen de tranen met zijn echtgenoot naast hem, die ook al diep ontredderd de camera in keek.

Deskundigen stonden meteen klaar voor een verklaring. Rugby league is de ruige variant van de toch al als ruig bekend staande sport. In Australië wordt ook, op bescheiden schaal, het gentlemen-riugby union gespeeld. League trekt de grootste schoffelaars, de grootste mannelijke bulldozer's die voor niets en niemand opzij gaan. `In het veld worden ze geacht agressief en mannelijk te zijn, het is moeilijk voor deze jongens om hun rol buiten het veld te vinden', praten sommige deskundigen het gedrag een beetje goed. Anderen zeggen dat de vrouw mogelijk vrijwillig met Johns is meegegaan, maar dat is geen vrijbrief voor anderen om seks met haar te hebben.

Dit schandaal ging de afgelopen dagen lekker door. Want wie waren die andere mannen van het team die destijds hun lusten hebben botgevierd op de vrouw? De een na de ander speler verklaarde niet te hebben meegedaan, of pas in de kamer te zijn gekomen na de groepseks.

Niet alleen rugby league ligt onder vuur. Alle Australische balsporten kennen van die stoere, geblokte mannen die de faam van de topsport niet aankunnen. Zelfs bij het voetbal was er onlangs een schandaal. Een achttienjarige speler van jong-Australië is geschorst omdat hij seks had met een meisje van dertien. Tegen de voetballer loopt een procedure, want seks met een minderjarige is verboden.

Sport verbroedert, maar niet meer in Australië, zo lijkt het. Het geld, de status en de gekte groeien veel sporten boven het hoofd, met excessen als gevolg. Voeg daarbij het verlangen van commerciële tv-stations en pulpbladen om elk schandaal uit te melken en je hebt alle ingrediënten voor een rellerig seizoen. Waar het werkelijk om gaat tussen de witte lijnen verdwijnt naar de achtergrond. Mooie acties moeten even wachten. Laatste nieuws: een rugbyclub in Melbourne motiveerde de spelers voor de wedstrijd met een vrouwelijke stripper. De voorzitter heeft zich uitputtend verontschuldigd. Zullen ze het ooit leren, die rugbyjongens?

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010