Elke week verschijnt een column over iets dat opvalt in Australië en wat voor een nieuwsgierige Hollander niet goed te begrijpen is. Nederland en Australië lijken natuurlijk op elkaar, maar dat valt bij nader inzien vies tegen. Een ontdekkingstocht door het onbegrijpelijke Down Under. Fair Dinkum! Echt waar!
Het toiletgebouw
Plassen als je door stad of land reist, is altijd lastig. En als er dan eindelijk een openbaar toilet opdoemt, dan is het er vaak te vies om even binnen te stappen. In Nederland gaat het openbaar toilet vaak samen met stank, viezigheid en vandalisme. Maar zo is het niet in Australië. Elk dorp of elke wijk heeft een keurig openbaar toiletgebouw. Vaak goed schoongehouden en aan zeep en papier is meestal gedacht. De openbare WC's in Australië zijn een lichtend voorbeeld voor de hele wereld.

Wees dus niet verbaasd als je in een café geen toilet kunt vinden. Veel kleine horecazaken hebben er geen voor de bezoekers en het personeel stuurt je de straat op. Daar is het meestal niet al te lang zoeken naar een toiletgebouw. De meeste van die gebouwen in Australië zien er overal hetzelfde uit: opgetrokken uit bakstenen, een aparte ingang voor mannen en vrouwen en binnen zijn er behalve de toiletten ook wasbakken. Soms is het publieke toilet van een wijk in de bibliotheek. En altijd zijn de toiletten gratis. Geld vragen is hier taboe.

Bij het strand, en er is heel veel strand in Australië, zijn de gebouwtjes meestal iets uitgebreider. Daar zijn ook douches en een ruimte waar je je kunt omkleden. Prima geregeld allemaal in Australië.

Er zijn circa 14 duizend openbare toiletten in Australië, die worden beheerd door de lokale overheden. De centrale overheid in Canberra heeft in 2001 een website in het leven geroepen, waarop iedereen kan kijken waar het dichtstbijzijnde openbare toilet is. De kaart is een hulpmiddel voor de 3,8 miljoen Australiërs die lijden aan incontinentie. Als ze op reis zijn, dan kunnen ze kijken waar ze terecht kunnen. `Ook handig voor gezinnen met jonge kinderen en als je op vakantie bent', meldt de website www.toiletmap.gov.au

De kaart werkt heel simpel. Je vult de postcode of de naam van de wijk in waar je naar toe gaat en je krijgt een lijstje van openbare toiletten, compleet met kaart en gegevens als openingstijden. Er bestaat de mogelijkheid om de ligging van het toilet in je gps-eenheid te laden, zodat je niet lang hoeft te zoeken.

Sommige toiletten zijn niet 24 uur per dag open, om wat voor reden dan ook. Lastig voor incontinente mensen die 's nachts willen reizen. Maar ook daar wordt aan gewerkt. Sommige toiletten hebben een speciaal slot. Iedereen met een doktersattest kan een loper kopen, waarmee die toiletten geopend kunnen worden. Aan werkelijk alles is gedacht.

De ruime aandacht voor het openbare toilet in Australië, zeker in vergelijking met Nederland, heeft alles te maken met de grootte van het land. Mensen zijn vaak ver op reis en moeten dan naar het toilet kunnen. Wildplassen is absoluut not done, dat vergroot dus de noodzaak voor toiletten. En de kleine cafés en restaurants zonderr eigen toilet hebben er veel belang bij dat de wc bij hen om de hoek schoon is.

Heerlijk plassen in Australë!

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010