Elke week verschijnt een column over iets dat opvalt in Australië en wat voor een nieuwsgierige Hollander niet goed te begrijpen is. Nederland en Australië lijken natuurlijk op elkaar, maar dat valt bij nader inzien vies tegen. Een ontdekkingstocht door het onbegrijpelijke Down Under. Fair Dinkum! Echt waar!
Het hasjdorp

Wie denkt dat Amsterdam (en wijde omgeving) het alleenrecht heeft op de min-of-meer legale verkoop van hasj, heeft het goed mis. In het noorden van de deelstaat New South Wales is een plaatsje waar zonder al te veel problemen een vlammetje in een stickie kan worden gezet of in een plak spacecake kan worden gehapt. Nimbin, het Australische hippiedorp waar in tegenstelling tot Amsterdam, de tijd heeft stilgestaan.

Het dorpje in een uithoek van New South Wales, 150 kilometer ten zuiden van Brisbane, heeft zich ontwikkeld tot het progressieve baken van Down Under, Nimbin is de hippie-hoofdstad van Australië, de plaats van hasj, New Age, vrije seks en flowerpower. Alles wat niet mag in Australië, mag wel in Nimbin. Wie het plaatsje met 352 inwoners (volkstelling 2006, waarschijnlijk exclusief bejaarde hippies die ergens verstopt in communes wonen) binnenrijdt, denkt even dat hij of zij met een tijdmachine veertig jaar terug is geschoten.
Op straat lopen mannen en vrouwen in jaren zestig-kleding, overal kleuren van de regenboog, winkeltjes verkopen esotherische stenen, organische producten, een café heet ‘The Gorgeous Joint’, en hier en daar ontnemen wolken hasj je de adem. Op de muren zijn goedbedoelde leuzes geschilderd die oproepen voor vrede, een geweldloze wereld en respect voor de medemens (en dieren). Nimbin heeft ook een plaatselijk museum, maar de inrichting daarvan is gedaan door iemand die kennelijk voortdurend high was. Aan de tentoonstelling valt geen touw vast te knopen, maar dat doel had de samensteller hoogstwaarschijnlijk ook niet.

Tot de beginjaren zeventig was Nimbin één van de vele anonieme plattelandsdorpjes. Maar in 1973 werd hier het Aquarius Art Festival georganiseerd voor studenten, alternatievelingen en wereldverbetaars.  Na afloop van deze Australische tegenhanger van Woodstock bleef een aantal festivalgangers achter. Zij vormden communes en gingen vanuit Nimbin de wereld veranderen.  Met workshops, healingcenters, peace, love en met hasj. Veel hasj. Het waren de tijden dat mensen soms naakt op straat liepen.

Het dorp organiseert elk jaar in mei het Mardi Gras Festival : een ode aan de marihuana. De autoriteiten weten zich niet goed raad met deze massale overtredingen van de drugswetten. Af en toe houdt de politie een inval om wat wietplanten in beslag te nemen. En er zijn berichten over geweld in het dorp tussen rivaliserende groepen die hasj aan de man willen brengen, maar dit verhaal kan propaganda van de politie zijn om het dorp in een kwaad daglicht te stellen Maar dit alles weerhoudt toeristen en vooral backpackers er niet van om in groten getale neer te strijken in Nimbin, het lang-leve-de-lol -dorpje waar alles mag. Wicked!

Amsterdam, houd deze concurrent in de gaten.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010