Elke week verschijnt een column over iets dat opvalt in Australië en wat voor een nieuwsgierige Hollander niet goed te begrijpen is. Nederland en Australië lijken natuurlijk op elkaar, maar dat valt bij nader inzien vies tegen. Een ontdekkingstocht door het onbegrijpelijke Down Under. Fair Dinkum! Echt waar!
De dakantenne

Wie door Sydney wandelt en de moeite neemt naar de daken te kijken, ziet iets van een ver verleden. Elk huis heeft nog een ouderwetse dakantenne. Wiebelige stalen masten met daarin een harkantenne of een eenvoudige staafje, waarmee de eigenaar wat zenders uit de lucht hoopt te vissen.

Het is een beeld uit de jaren zestig, de tijd toen de televisie nog nieuw en bijzonder was. De antenne op het dak was een signaal aan de buurt dat je mee ging met de tijd, dat je modern was, dat je er helemaal bij hoorde. Toen vergpaapten mensen zich nog aan het vernuft van techniek. Maar toen in de jaren zeventig zo ongeveer iedereen televisie had en op elk huis een antenne op het dak stond, verstomde dat geluid.

De dankantenne's zijn natuurlijk foeilellijk, als het er heel veel zijn, wordt het straatbeeld compleet bedorven. En ze zijn gevaarlijk: bij harde wind kunnen ondeugdelijk bevestigde antennes naar beneden waaien met alle gevolgen van dien. En daarbij kunnen ze forse schade berokkenen aan het dak. In een woord: de dakatenne is een onding.

In Nederland is de hausse van antennes in de bebouwde kom dan ook al weer lang voorbij. Op flatgebouwen kwam een grote antenne te staan; een centraal antennesysteem, heette dat in die tijd. Maar de grote stap was de aanleg van een kabelnet. Geen antenne meer nodig en bovendien veel meer zenders. Moest bij een ouderweste dakinstallatie voor elke aparte zender een antenne in de mast worden gemonteerd, bij de kabel hoefde dat niet meer.

Met de komst van digitale tv zijn protserige buitenantenne's helemaal niet meer nodig. Het digitale net kan ook met een kort sprietje (kan op het dak) worden opgevist. Nederland iwas het eerste land van de wereld dat het analoge signaal, waarvoor de grote dakantenne's nodig waren, in 2006 uitschakelde. .

De bekabeling heeft Australie overgeslagen. De digitale tv echter niet. Naar verwachting wordt het tv-signaal hier in 2010 alleen nog digitaal doorgegeven en kunnen de knoeperts van antennes het dak af en worden verruild voor een kleintje. Maar dat geberut niet. De antenneboeren in Australië adverteren zich suf dat ze de bestaande antenne dolgraag opnieuw komen richten, zodat er zonder al te veel extra kosten digitaal gekeken kan worden.

OVer de lelijkheid van het stalen oerwoud op de daken hoor je niemand klagen. Stedenschoon heeft hier een lage prioritieit. Hoe het er buitenshuis uitziet, doet er net zoveel toe. Overal dingt de lelijkheid zich op in Sydney. Kaport wegdek, slordige trottoirs, elektriciteitsdraden door de lucht. En dus de dakantennes.

Wie door Sydney wandelt,kan beter niet te veel om zich heen kijken. En al helemaal niet naar boven naar de daken.

 

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010