Elke week verschijnt een column over iets dat opvalt in Australië en wat voor een nieuwsgierige Hollander niet goed te begrijpen is. Nederland en Australië lijken natuurlijk op elkaar, maar dat valt bij nader inzien vies tegen. Een ontdekkingstocht door het onbegrijpelijke Down Under. Fair Dinkum! Echt waar!
Het shirtje
Bij grote openluchtmanifestaties is het in Australië niet meer dan normaal dat de meeste mannelijke bezoekers hun T-shirt uittrekken. De jongens en jongemannen willen dolgraag hun fraaigevormde bovenlijf laten zien aan de andere bezoekers. Vrouwen lopen veelal met niet meer dan een kort rokje en een bh rond. Het hoort gewoon bij Australië.

Op het eerste gezicht nogal onschuldig, zou je zeggen. Als die mannen zo graag halfnaakt een beetje indruk proberen te maken op de meisjes, laat ze. De mannen houden meestal hun broek aan, dus waarom zou je je druk maken? De gewoonte is inmiddels overgewaaid naar andere landen, waar meer en meer (jonge) mannen met ontbloot bovenlijf naar shows komen kijken.

Groot was dan ook de verbazing toen de Australische organisatoren van het populaire muziekfestival 'Stereosonic' aakondigden dat iedereen tijdens de optredens zijn shirt moet aanhouden. Voor dit festival worden in Sydney 30 duizend muziekliefhebbers verwacht, die deels in de openlucht komen luisteren naar nationale en internationale DJ's. Elke kerel zonder shirt moet zijn polsbandje, dat als toegangsbewijs dient, inleveren en wordt dan zonder pardon van het terrein verwijderd. Een slag in het gezicht voor spierbundels, krachtpatsers en andere klerenkasten, schreef een Australische krant.

De organisatoren weten precies wat ze doen, beweerden ze. Ze hebben een heus onderzoek gedaan en veel mensen zouden klagen dat ze zich bedreigd voelen door kerels die rondlopen zonder shirt. De halve bloteriken zouden erg vaak met hun zweterige lijf tegen anderen oplopen. Dus moeten de jongens hun kleren aanhouden, hoe warm het ook wordt tijdens het festival (verwacht wordt 30+ graden Celsius).

De reacties op de beslissing bleven niet uit. Veel mannelijke bezoekers zijn boos op de organisatoren, `Wat een flauwekul', schreef iemand op een website. `Heeft iemand echt last van mensen die hun shirt uittrekken? Als je er problemen mee hebt, kom dan niet, want dit is Australië, een vrij land. Ik doe mijn shirtje uit en ik zal de heerlijke kankerverwekkende zonnestralen op mijn huid laten branden.'

Iemand anders zei dat de organisatoren gewoon jaloers zijn op al die mannen met die mooie lichamen. `Als jullie er net zo goed zouden uitzien, dan zouden jullie ook je shirt uittrekken.' Er is uiteraard ook steun, `Eindelijk, geen halfnaakte uitslovers meer. Niemand vindt dat jullie er goed uitzien, behalve dan jezelf. Goed zo. Geen blote-mannen-zweet meer.''

Volgens de nieuwe regels mogen vrouwen met broek en bovenstukje het terrein op. Mannen mogen desnoods met een half T-shirt, zodat de navel wel bloot is, het terrein op.

Maar waarom willen die mannelijke Australiërs toch zo graag half bloot naar de muziek luisteren? De eenvoudige verklaring is het weer. De festivals worden in de zomer gehouden en dan is het meestal, mooi, warm weer. Dus trek je zo min mogelijk kleren aan om het een beetje lekker te houden. Om deze reden is de shirtjes-uit-gewoonte in het veel koelere Nederland (en omgeving) niet van de grond gekomen.

En verder trekken de Australiërs nogal graag de aandacht. Ze schreeuwen vaak, gedragen zich wild en het shirtje uitdoen hoort er zeker bij. Het is zelfs zo iets Australisch, dat Australische supporters bij de Olympische Winterspelen in Turijn in 2006 met ontbloot bovenlijf in de sneeuw (wel in de zon gelukkig) zaten te kijken naar het skiën.

Niet alle festivals zijn zo rigoureus dat ze het verbod overnemen. Ze willen eerst zien hoe het verbod bij Stereosonic uitpakt. Want ze willen natuurlijk niet dat er ineens nauwelijks nog bezoekers afkomen op hun evenement.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010