Drukke eerste maand in Australie
Verhalen over hockeywinst,
doodstraf en oorlogsmisdadigers
CANBERRA, 4 DECEMBER 2005 - Ook de tweede grote klus van het mediabureau Onderste-Boven had te maken met sport. Het Nederlandse vrouwenhockeyteam veroverde zondag 4 december de Champions Trophy tijdens een toernooi in de Australische hoofdstad Canberra. In opdracht van de Volkskrant versloeg Marc van den Broek de spectaculaire winst .
Het hockeystadium in Canberra waar ruim tienduizend toeschouwers de wedstrijd tussen het gastland en Nederland volgden. Het verhaal verscheen in de krant van maandag 5 december, met een kleine vooraankondiging op de voorpagina. Centraal stond dat de ervaren middenveldster Fatima Moreira de Melo toch kon spelen, nadat ze eerder met een zware blessure de wedstrijd moest verlaten. Alom verbazing op de tribune. `Hoe kan dat nou?`, fluisterden de journalisten tegen elkaar. Ook het publiek dat het toernooi een beetje had gevolgd, begreep niet hoe het zat.
Dit leverde voldoende stof op voor het artikel rond de finale, waarbij coach Marc Lammers, de fysiotherapeut
en uiteraard de speelster die als een Lazarus uit de dood was opgestaan, aan het woord kwamen.

Marc van den Broek spreekt met coach Mark Lammers van het Nederlandse team.Spannende wedstrijd
De wedstrijd was
meeslepend, hoewel er niet werd gescoord. De wedstrijd eindigde met strafballen. Nederland nam die beter, waarna de gebruikelijke vreugdetaferelen te zien waren. De speelsters, die elkaar met bier natgooiden, en trainer waren na afloop gemakkelijk aanspreekbaar. Op het veld struikelden de journalisten, fotografen en tv-mensen over elkaar. De gebruikelijk persconferentie viel hierdoor in het water.

Doodstraf in Singapore
Het mediabureau (Tim Dekkers) schreef verder een artikel  over het ophangen in Singapore van Van Nguyen, een Australische staatsburger (vrijdag 2 december). De executie leidde tot een golf van boosheid en felle debatten in het land. De ene helft verzette zich tegen de doodstraf, de andere helft vond het terecht dat de van oorsprong Vietnamese 25-jarige man, die als bootvluchteling naar Australië was gekomen, werd terechtgesteld. Het verhaal in Trouw verscheen op de dag voor de executie in Singapore. De ophef in Australië stond centraal.

Oorlogsmisdadigers
Beroering ontstond ook over onthullingen van The Sydney Morning Herald dat een voormalige lijfwacht van Saddam Hoessein al zes jaar ongestoord woont in Adelaide. Volgens diverse deskundigen toonde het nieuws aan dat Australie een geliefd toevluchtsoord is van oorlogsmisdadigers. Zo streng de immigratie-autoriteiten zijn voor asielzoekers, zo ogenschijnlijk coulant gaan ze om met mensen die worden verdacht van misdaden tegen de menselijkheid. 'Het is onwil van de regering om verdachte oorlogsmisdadigers op te sporen en te vervolgen', oordeelde een hoogleraar internationale mensenrechten in Melbourne. Tim Dekkers interviewde de hoogleraar. Zijn verhaal verscheen in Trouw van zaterdag 10 december 2005.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010