Hevigste rassenrellen in Sydney ooit
Mediabureau Onderste-Boven
verslaat 'strandoorlog' Sydney
SYDNEY, 19 DECEMBER 2005 - Sydney was de afgelopen week wereldnieuws. En mediabureau Onderste-Boven was erbij. Nadat in de nacht van zondag 11 op maandag 12 december ernstige rellen waren uitgebroken in Cronulla, een zuidelijke voorstad van Sydney aan het strand, ging het bureau maandag meteen op stap om verslag te doen. De rellen hadden diepe indruk gemaakt op de bevolking. Politici en media spraken van een 'nationale schande'.
Het strand bij Cronulla was het toneel van de heftigste rassenrellen ooit.Voor de eerste keer in de geschiedenis van het moderne Australië sloegen blanke inwoners alles wat er een beetje Libanees uitzag, in elkaar. De Libanezen zouden het strand voor zich alleen willen hebben en dat werd niet gepikt, zo was het verhaal.
De aanleiding van de uitbarsting van geweld was een vechtpartijtje
, een week eerder. Daarbij werden twee leden van de vrijwillige strandwacht door Libanezen mishandeld en van het strand gejaagd. Strandwachten hebben hier een hoog aanzien. De veelal jonge mensen waken over de zwemmers en sufers in zee. Van die vrijwilligers moet je afblijven, zo is het uitgangspunt hier.
Het incident stond niet op zichzelf. Al vele jaren bestaan er  haatgevoelens. Het strand van Cronulla is populair bij Libanese families. Volgens de blanke Australiers zouden jonge Libanezen zich schuldig maken aan intimiderend en agressief gedrag. Ze zouden verder de Australische vrouwen seksistisch benaderen en lastig vallen.

Marc van den Broek beziet het stand.Wraakacties
De dagen
na de mishandeling van de strandwachten liep de spanning op. Die ontlaadde zich zondag 11 december. Naar schatting vijfduizend jongeren, velen met Australische vlaggen, gingen op jacht naar 'Lebs', Libanezen. Iedereen die er Arabisch uitzag, werd aangevallen. Tijdens de vechtpartijen zongen de blanke jongeren het Australisch volkslied en riepen ze nationalistische leuzes.
|Het racistisch getinte geweld werd een nacht later gevolgd door wraakacties van groepjes Libanese jongeren. Zij trokken in auto's erop uit om autoraampjes van bewoners in elkaar te slaan. Het etnisch geweld kreeg een gevaarlijk religieus tintje, toen ook kerkgebouwen werden aangevallen, vermoedelijk door moslimjongeren.
De vaste afnemers Trouw en de Volkskrant meldde
n de gebeurtenissen prominent op hun pagina's. Het verhaal over de rassenrellen in de Volkskrant verscheen zelfs op de voorpagina.
BNR
Nieuwsradio schakelde het mediabureau al drie keer in voor een live gesprek. Onderste-Boven is nu de vaste correspondent van deze nieuwszender.
Voor RTL nieuws
maakten Dekkers en Van den Broek  twee reportages, die op zaterdag 17 en zondag 18 december in het half acht bulletin zijn uitgezonden. Het mediabureau nam de productie, het camerawerk en de montage voor zijn rekening.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010