Oud en nieuw staat na rellen in teken van vriendschap en tolerantie
Sydney viert het nieuwe jaar 2006
met 'grootste vuurwerk ter wereld'
SYDNEY, 1 JANUARI 2006 - Met een miljoen toeschouwers en 'het grootste en mooiste nieuwjaarsvuurwerk ter wereld' is Sydney begonnen aan het nieuwe jaar 2006. Oud en nieuw stond in het teken van vriendschap en tolerantie, gesymboliseerd door een rood hart op de Sydney Harbour Bridge. Daarmee wilde Sydney de nare smaak van de recente rassenrellen op het strand van de wijk Cronulla wegwerken. Het mediabureau Onderste-Boven volgde voor RTL Nieuws van 's middags tot diep in de nacht de gebeurtenissen.
Al vroeg in de middag verzamelen zich oud-en-nieuw-vierders bij het Opera House in afwachting van het vuurwerk. Tienduizenden bezoekers waren 's ochtends al naar de stad gekomen om strategisch goede plaatsen te bezetten voor het vuurwerk om 12 uur 's nachts. Bij het Sydney Opera House was elk plekje met uitzicht op de Harbour Bridge 's middags al met een kleedje of opklapstoelen in beslag genomen.  Al kaartend, lezend, zonnend, pratend, slapend en drinkend (geen alcohol, dat was daar verboden) werden de uren doorgebracht. Dat was met de hitte, in Sydney bereikte de temperatuur 33 graden, geen gemakkelijke opgave. 'Het is extreem heet, maar je moet er wat over hebben; ze zeggen dat het heel bijzonder is', verzuchtte een Nederlandse toeriste.
Het motto van de viering: Heb een hart voor elkaar.Veel Nederlanders waren ook bij
het overvolle Mrs. Macquaries Point. Tienduizenden bewoners en toeristen hadden daar de heuvels met uitzicht op het Opera House en de Harbour Bridge vroegtijdig bezet. De massa, de meesten met koelboxen, bracht etend en drinkend de dag en avond door. 'Wat een geweldige sfeer is er hier',  vertelde een toeriste uit Papendrecht. 'Er is een groot saamhorigheidsgevoel.' En een Nederlander uit Eindhoven merkte op: 'Op internet lazen we dat het sneeuwde in Nederland. Wij zitten hier lekker in de zon. Het is echt genieten.'

Exclusief
De mensen die hun oud en nieuw exclusief wilden houden, legden soms veel geld neer voor een plekje met goed uitzicht. De duurste plek in het gras was circa 200 dollar, maar dan had je er ook een viergangen menu bij. In hun koelboxen zat geen bier of cola, maar flessen champagne. 'Het wordt een dure avond', lachte een bewoner uit Sydney die 130 dollar had betaald voor een mooi plekje op een eiland in de haven. Er is geen leeg plaatsje meer in het park bij Mrs. Macquaries point.
Het vuurwerk om twaalf uur 's nachts duurde twaalf minuten; vanaf 86 punten op de Harbour Bridge werd 3000 kilo vuurwerk de lucht in geschoten. Kosten: ongeveer 2,5 miljoen euro. Volgens Sydney is zijn nieuwjaarsvuurwerk 'het grootste en technisch meest geavanceerde vuurwerk ter wereld'.
De politie had 1700 extra mensen op de been gebracht: een reactie op de recente rassenrellen op de stranden van Sydney. Ongeregeldheden bleven uit. De politie arresteerde wel zestig mensen, meestal voor illegaal vuurwapenbezit en alcoholgebruik. De burgemeester van Sydney, mevrouw Clover Moore,  toonde zich na afloop van het feest tevreden. Volgens haar had Sydney met de oudejaarsviering laten zien dat het een stad van tolerantie en vriendschap is.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010