Vierhonderd jaar betrekkingen Australië - Nederland grootscheeps gevierd
Dutch Down Under: aangepast,
maar wel een beetje arrogant
PERTH, 1 FEBRUARI 2006 - Het is dit jaar precies vierhonderd jaar geleden dat het VOC-schip De FEBRUARI van kapitein Willem Janszoon op de noordkust van Australië stuitte en het onbekende land in kaart bracht. Om dit feit te vieren, organiseren Nederland en Australië dit jaar tal van activiteiten. Hoogtepunten zijn de bezoeken van premier Balkenende in april en Kroonprins Willem Alexander en Maxima in oktober. Het mediabureau Onderste-Boven reisde voor het RTL Nieuws naar Perth om bij het begin van het feestjaar een reportage te maken over de Nederlanders in West-Australie.
Het omslag van het boek over de Nederlandse immigratie in AustralieNonja Peters is als historica verbonden aan de universiteit van Perth. Zij coördineerde een boek over de 'Dutch Down Under'; een historische schets van hoe het de Nederlanders door de eeuwen heen is vergaan in Australië en wat hun invloed is geweest. Op dit moment telt Australië 270.000 inwoners die een Nederlandse band hebben. De conclusie van Peters is dat de Nederlanders zich wonderwel goed hebben aangepast. 'Thuis bleven ze vaak Nederlands, ze aten Nederlands, spraken Nederlanders, maar in het publieke leven wilden de Nederlanders Australisch zijn, misschien wel meer Australisch dan de Australiërs zelf.'

Vrijgemaakt gereformeerde kerk
Tim Dekkers reisde met Nonja Peters naar het plaatsje Armadale, waar zich na de Tweede Wereldoorlog vele honderden Nederlanders van de vrijgemaakt gereformeerde kerk vestigden. De kerk was hun steun en toeverlaat. De Nederlanders richtten eigen kerken op (zes in de omgeving van Armadale) en stichtten een school, waar een paar honderd leerlingen les krijgen. De kerk heeft ook een eigen bejaardentehuis, waar de emigranten van het eerste uur verblijven. Een bewoonster vertelde dat zij al 65 jaar in Australië woont, maar nog steeds elk jaar oliebollen en appelflappen bakt. 'Ik houd van de Nederlandse pot', zei de oude vrouw.

Oudste wedstrijdroeister
Dekkers ontmoette ook de tachtigjarige Nelly Brandsma, die in 1955 naar Australië kwam. Ze is nu de oudste wedstrijdroeister ter wereld. Volgens Brandsma hebben de Nederlanders zich geweldig goed aangepast.

Hollandse nijverheid van weleer.'De Nederlanders werken hard, ze fitten in, alleen noemen de Australiërs ons soms arrogant, omdat we vaak een eigen mening hebben. Maar dat is niet om onze mening door te drukken, maar om meningen uit te wisselen.' Op de vraag welk land ze tijdens een mogelijke voetbalontmoeting tussen Nederland en Australië steunt, antwoordde ze: 'Jammer genoeg eerst Australië. Maar als Nederland tegen een ander land speelt, dan ben ik voor Nederland.'Speciaal voor het tv-bezoek waren de koorleden van de Dutch Singers bij de replica van De Duyfken in Perth samen gekomen om wat Nederlandse liedjes te zingen. Voor de camera werd de meezinger 'Geef mij maar Amsterdam' uitgevoerd.

 

 

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010