Honderden miljoenen euro's schade; slechts dertig gewonden
Cycloon Larry houdt verwoestend
huis in tropisch Queensland
SYDNEY, 20 MAART 2006 - 'Het leek wel alsof er een atoombom was gevallen.' Zo reageerde een bewoner van het stadje Innisfail, nadat orkaan Larry urenlang huis had gehouden in het noorden van de deelstaat Queensland. De orkaan bereikte windsnelheden van 290 kilometer per uur en was daarmee een orkaan in de zwaarste categorie 5. In het natuurgeweld vielen opvallend genoeg slechts dertig lichtgewonden. Maar de schade bedraagt volgens de eerste schattingen een half miljard Australische dollars (driehonderd miljoen euro). Het mediabureau Onderste-Boven volgde voor BNR Nieuwsradio de nieuwsontwikkelingen.
Schade door de orkaan Larry.

Het leger heeft op het vliegveld van Innisfail een tentenkamp gebouw voor de naar schatting duizend daklozen. Een helikopter staat paraat. De Australische premier John Howard heeft de hulp van het leger aangeboden, maar vooralsnog kunnen de reddingswerkers in Queensland het werk zelf aan. In het gebied zitten 120 duizend huizen zonder elektriciteit.
De meteorologische dienst van Queensland had pas laat in de gaten dat de orkaan Larry zulke verwoestende krachten zou bereiken. Pas in de laatste 24 uur groeide de cycloon aan tot categorie 5, dezelfde kracht als de verwoestende orkaan Katrina  in het Amerikaanse New Orleans vorig jaar. Wonderwel bleef het aantal persoonlijke ongelukken in Australië beperkt. Het gebied rond Innisfail, negentig kilometer ten zuiden van de toeristenstad Cairns, is namelijk dun bevolkt. Het stadje zelf telt slechts achtduizend inwoners; met de dorpen erom heen is dat aantal negentienduizend. Bewoners en autoriteiten hadden zich verder goed voorbereid op de orkaan.

Tim Dekkers staat BNR Nieuwsradio te woord vanaf het kantoor in Sydney.Radeloos
Maar de beheerders van bananen- en suikerrietplantages zijn radeloos. Het gebied rond Innisfail draait op de verbouw van bananen, suikerriet en tropische vruchten. Negentig procent van de bananenplantages zou door de cycloon zijn verwoest. 'Het kost vele jaren om hier overheen te komen', zei een aangeslagen bananen-exporteur.
Bewoners van Innisfail proberen intussen bij te komen van de schrik. Ze vertellen verhalen over de afschuwelijke uren die ze met angst en beven hebben doorstaan. Een vrouw vertelde hoe ze uren onder de trap met een matras boven het hoofd haar kinderen probeerde te beschermen tegen de geselende storm. 'De orkaan had zo'n verwoestende kracht, ongelooflijk. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt', zei een inwoner tegen een van de vele televisieploegen in het gebied.
De autoriteiten waarschuwen dat het nog niet veilig is in het getroffen gebied. Het waterpeil van de rivier de Tully kan nog stijgen. En door de cycloon zijn krokodillen en slangen op gevaarlijke plaatsen terecht gekomen. Premier John Howard heeft de getroffenen financiële hulp beloofd: elke dakloze krijgt van de federale overheid 600 euro om de eerste dagen door te komen. 
Het is volgens de autoriteiten een wonder dat er geen doden en relatief zo weinig gewonden zijn gevallen. Op eerste kerstdag 1974 werd Darwin getroffen door de orkaan Tracy. Toen waren er 65 doden en 145 zwaar gewonden; 70 procent van de huizen in Darwin werd verwoest. In vergelijking daarmee heeft Queensland nog geluk gehad, zeggen de autoriteiten.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010