Leerlingen sportiefste school van Nederland in Australië
Vegemite, aardrijkskundeles
en beachvolleybal
SYDNEY, 7 JUNI 2006 - De Open Schoolgemeenschap Bijlmer is door sportkoepel NOC*NSF uitgeroepen tot sportiefste school van Nederland en als beloning reizen twaalf leerlingen twee weken lang door Australië. Ze worden ondergebracht bij gastgezinnen, volgen lessen op scholen en proberen natuurlijk zo sportief mogelijk te doen. Mediabureau Onderste-Boven volgde voor RTL 4 in het Land twee Amsterdamse leerlingen Down Under: Patricia Pieneman en Xamira Smitter.
De scholieren worden ondervraagd op het strand van Manly. De Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB) heeft leerlingen van veertig nationaliteiten. De OSB is gekozen tot de sportiefste school van Nederland, omdat  'de  bijzonder heterogene  leerlingpopulatie wordt bediend met een divers sportaanbod, waar enthousiast gebruik van wordt gemaakt.' Volgens eigen zeggen krijgen alle leerlingen goed vakinhoudelijk bewegingsonderwijs van een enthousiast team. ' Leerlingen kunnen zich daarnaast verder ontwikkelen in de sportklas, als eerste stap in een sportieve carrière', zegt de school. 'Voor elk leerjaar zijn er structureel sportieve activiteiten ingepland,  georganiseerd door het team én leerlingen. Leerlingen helpen zelfs sportdagen voor de basisscholen organiseren.

Chique onderkomen
De leerlingen Patricia en Xamira waren in Sydney ondergebracht bij de familie Ellice-Flint in de chique wijk Neutral Bay. Patricia doet aan turnen en Xamira korfbalt drie keer in de week. De meisjes hadden de beschikking over een eigen badkamer en een eigen slaapkamer met tv. In de reportage op RTL 4 in het Land was te zien hoe de Amsterdamse meiden op zijn Australisch ontbeten (brr Vegemite), hoe zij met huisgenote Becky in weer en wind met de veerpont naar het centrum van Sydney gingen en hoe zij op het St Andrew's Cathedral School (een dure privé-school) een paar lessen volgden. 'Ik snap er weinig van. Ze gebruiken allemaal moeilijke woorden', biechtte Patricia tijdens een les aardrijkskunde op. Volgens Xamira liepen de scholieren in Sydney wat achter op Nederland. 'Ze behandelen hier dingen die wij al lang hebben gehad.'
Opvallend was dat alle Australische leerlingen in een uniform rondliepen: de jongens in een blazer met stropdas, de meisjes in een korte rok. 'Ik vind het er verzorgd uitzien', reageerde Patricia. 'Maar ik loop toch liever in mijn eigen kleren rond', zei Xamira.

Tim Dekkers filmt het volleybal op het strand van Manly.Beachvolleybal
Na school vertrokken de twaalf Amsterdamse leerlingen en hun begeleiders naar het strand van Manly in Sydney-Noord. Daar werd een potje beachvolleybal gespeeld, want je bent sportiefste school van Nederland, of je bent het niet. Leerlingen en begeleiders klaagden dat er zo weinig aan sport werd gedaan op het St Andrew's Cathedral School; door de heftige regen waren alle sportactiviteiten afgelast.
's Avonds was er een echte Australische barbecue in het huis van de Nederlandse consul in Sydney. De leerlingen gaan de komende dagen ondermeer naar de hoofdstad Canberra, waar zij het parlement bezoeken.

 

 

                                                      

 

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010