Mediabureau Onderste-Boven brengt opvallend nieuws als eerste
Australische spammer stuurt
miljarden mails via Nederland
SYDNEY, 15 SEPTEMBER 2006 - Een Australische spammer die via Nederland miljarden ongewenste e-mails over viagra zou hebben verstuurd, was het nieuws dat dank zij het mediabureau Onderste-Boven. Op woensdag 13 september verscheen een bericht van Marc van den Broek op de voorpagina van de Volkskrant. Ook BNR-Nieuwsradio besteedde met een gesprek met Tim Dekkers aandacht aan de affaire.

Marc van den Broek tikt in zijn tijdelijke kantoor het verhaal over de spammer.Het nieuws over de spammer kwam uit Australië. Via een nieuwssite bleek dat de Australische media-waakhond (Acma) onlangs een inval had gedaan bij een spammer, vermoedelijk in Queensland. Het verband met Nederland werd in dat bericht slechts terloops genoemd. Voor Marc van den Broek was dit aanleiding contact op te nemen met de Volkskrant. Daar had de redactie economie veel interesse in het bericht. De Volkskrant volgt de ontwikkeling met het internet (en de uitwassen) op de voet.
Het bericht was vrij eenvoudig te controleren: de Acma had over de inval op haar website bericht. In Nederland was het nog dag en de woordvoerder van de Nederlandse toezichthouder Opta kon het bericht bevestigen. De Opta had in mei 2005 een inval gedaan bij een internetbedrijf na klachten over spam. Na het onderzoek bleek de oorsprong daarvan in Australië te liggen. De Opta schakelde toen de Acma in Australië in. Zelf had de Opta een berichtje geplaatst op de website spamvrij.nl,  maar dat was in Nederland nog niet tot de media doorgedrongen.
Het bericht was snel geschreven. De redactie plaatste het bericht woensdag 13 september prominent op de voorpagina. Toen de krant zo rond zeven uur Nederlandse tijd was bezorgd, werd het nieuws over de Australische spammer onmiddellijk door zo ongeveer alle Nederlandse media overgenomen.

Hoorn op haak
Australië kent een van de strengste anti-spamwetgevingen ter wereld. Volgens de woordvoerder van de Acma is het gevolg daarvan dat Australië de laatste jaren is verdwenen uit de toptien van landen van waaruit het meeste spam wordt uitgezonden. Ook werd duidelijk dat het bedrijf van waaruit de spam is verzonden in Haarlem is gevestigd. Dat wilde geen commentaar geven. De telefoon werd meteen op de haak gegooid toen het mediabureau Onderste-Boven vragen stelde over de inval 
In Australië is het versturen van één ongewenste e-mail in principe voldoende voor een veroordeling. Je mag alleen maar iemand elektronische post sturen als de ontvanger daar om heeft gevraagd. In april is een bedrijf in Perth schuldig bevonden aan het versturen van 57 miljoen stuks e-mails. Alle overtreders in Australië krijgen een geldboete die kan oplopen tot zeven euroton per dag dat er spam is verzonden.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010