Australische commerciële tv-stations vechten elkaar de tent uit
Televisiezenders vreten elkaar op
om redding van jongetje Wawa
SYDNEY, 19 SEPTEMBER 2006 - Een zesjarig jongetje in de jungle van West-Papoea dat zijn ouders heeft verloren, een kannibalenstam die de peuter wil opeten, een tv-reporter die een reddingsoperatie onderneemt en een concurrerende tv-zender die jaloers is; ziehier de ingrediënten van een bizarre (media)rel in Australië. Het mediabureau Onderste-Boven maakte voor de website van Planet Internet een achtergrondverhaal over de affaire die Australië al dagenlang bezighoudt.
Wawa Het tumult begon in mei met het actualiteitenprogramma Sixty Minutes van de Australische commerciële zender Nine. Die zond een reportage van een kwartier uit over de ‘laatste kannibalenstam op aarde’. Een tv-ploeg reisde dagenlang met een expert naar de diepste binnenlanden van de Indonesische provincie West-Papoea. Tijdens die expeditie ontmoette de ploeg het zesjarige jongetje Wawa, dat er verloren en alleen bij liep. Al snel bleek waarom: Wawa zou in gevaar verkeren. Zijn vader en moeder waren namelijk kort daarvoor overleden en de stamleden gaven Wawa de schuld. Hij zou bezeten zijn door de duivel. Volgens de tv-makers liep het jongetje gerede kans om binnen tien jaar door de stam gedood en opgegeten te worden.

Reddingsexpeditie

Het programma was een voltreffer: twee miljoen Australiërs keken ademloos naar de wilde mannen in de binnenlanden. Wawa riep de meeste emoties op: moest er geen reddingsexpeditie worden georganiseerd voor het jongetje? De directie van Nine vond van niet. Maar de commerciële concurrent Seven dacht daar anders over.
Naomi Robson, de presentatrice van Seven’s populaire actualiteitenrubriek Today Tonight, trok vorige week met een cameraploeg naar West-Papoea. Doel: Wawa uit de klauwen van zijn stam redden. Maar Robson en haar ploeg hadden geen journalistenvisa aangevraagd; ze wilden stiekem met een toeristenvisum West-Papoea binnenkomen. De Indonesische autoriteiten kregen lucht van de expeditie en stuurden de Australiërs terug.

Naomi RobsonJaloezie

Volgens Robson en haar zender Seven heeft rivaal Nine uit jaloezie de Indonesiërs ingeseind. De Nine-verslaggever die in mei het onderwerp over de kannibalenstam had gemaakt, kwam de ploeg van Seven per toeval tegen op het vliegveld. Hij zou vervolgens actie hebben ondernomen om te voorkomen dat ‘zijn’ onderwerp zou worden weggekaapt. Bovendien zouden mensen van Nine met geld hebben geprobeerd om leden van Robson’s tv-team weg te kopen.
‘’Volsterkte onzin’’, reageert Nine. De zender zegt naar de rechter te stappen om de ‘schandelijke leugens’ van concurrent Seven af te straffen. ‘’Wij hebben harde bewijzen’’,  roept Seven op zijn beurt.

Verleden tijd
Deskundige na deskundige vertelt intussen dat het reuze meevalt met het kannibalisme in de binnenlanden van West-Papoea. Het opeten van mensen is volgens Chris Ballard van de Australian National University al decennia verleden tijd. De stammen die in de jungle van West-Papoea leven, zouden de verhalen over kannibalisme maar al te graag in stand houden om extra toeristen te trekken.
Deskundige Ballard zegt: ‘’De enige echte kannibalen in deze zaak zijn de commerciële tv-stations die elkaars kijkerspubliek en elkaars kijkcijfers willen opeten.’’

Lees het hele artikel op de website van Planet Internet:

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010