Aboriginal heiligdom is hoogtepunt op koninklijk bezoek
Regen en wind bij rode rots Uluru
zitten kroonprins en prinses dwars
ULURU, 24 OKTOBER 2006 - Het zat ze niet meer, kroonprins Willem Alexander en prinses Maxima. Hun bezoek aan het rode hart van Australië had met de zonsondergang bij de rots Uluru (Ayers Rock) een hoogtepunt moeten kennen. Maar regen en wind deden het prinselijk paar vluchten naar het hotel. Het mediabureau Onderste-Boven volgde voor RTL Nieuws het koninklijke bezoek aan het heilige land van de Aboriginals.
Bij het bezoekerscentrum in Uluru schudden prins en rinses de handen van de aboriginal ouderen.Kroonprins Willem Alexander en prinses Maxima zijn een kleine week in Australië om de 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Australië te vieren. Na hun bezoek aan de hoofdstad Canberra, vloog het paar in het regeringsvliegtuig naar Uluru in het rode hart van Australië. De rode rots die 348 meter boven de vlakte uitsteekt is voor de Aboriginal-bevolking heilige grond. De rots speelt in de 'droomtijd', het scheppingsverhaal van de Aboriginals, een belangrijke rol. De rots die bij de blanke bevolking bekend staat als 'Ayers Rock' is de belangrijkste toeristische attractie van het Australische binnenland. Elk jaar komen er ongeveer 400 duizend bezoekers.
Willem Alexander en de zwangere Maxima arriveerden ruim een half uur te laat in het cultureel centrum van Uluru. Hoewel Maxima 's ochtends in Canberra volgens sommige journalisten een vermoeide indruk maakte, leek de prinses in Uluru fit en monter. Ze sprak met twee Aboriginal-bewoners. Na een uitleg in het cultureel centrum zag het prinselijk paar per auto en per voet de hoogtepunten van de heilige berg. Tussen de Japanse toeristen in bekeken Willem Alexander en Maxima bijvoorbeeld een waterput. Het weer was inmiddels steeds slechter geworden. In plaats van een strakke blauwe lucht, domineerden nu grijze wolken de hemel boven Uluru. De wind wakkerde aan en af en toe vielen er zowaar regendruppels in dit anders zo kurkdroge land.

Tim Dekkers inspecteert de plaats voor de stand uo.Fotomoment
Het was de bedoeling dat de kroonprins en prinses de magische zonsondergang zouden bekijken. Er zou verder een fotomoment zijn voor de meegereisde fotografen. Daarna zou het koninklijke paar in de open lucht een diner hebben en praten over de ecologie van Uluru. Maar de plannen werden door het slechte weer gewijzigd: het paar ging rechtstreeks naar het hotel en liet zich niet meer zien aan de meegereisde fotografen en journalisten. Wat tot de nodige frustratie leidde. ''Reis ik nu daarvoor helemaal naar het andere eind van de wereld'', mopperde een fotograaf.
Het mediabureau maakte van het korte bezoek een kort onderwerp voor het RTL Nieuws. Dankzij de nieuwste techniek slaagde het mediabureau erin om het onderwerp via internet naar Hilversum te krijgen. ''En dat is een bijzondere prestatie op een plek, waar het anders al bijna onmogelijk is om een verhaaltje te versturen'', zei Marc van den Broek.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010