Mediabureau Onderste-Boven interviewt koninklijk paar tijdens bezoek
Kroonprins maakt zich geen zorgen
over gezondheid Máxima
SYDNEY, 27 OKTOBER 2006 - Prinses Máxima heeft 'enorm genoten' van haar bezoek aan Australië en kroonprins Willem-Alexander is geen seconde ongerust geweest over de conditie van zijn zwangere vrouw. Het prinselijke paar heeft dat gezegd in een interview met het Mediabureau Onderste-Boven. De kroonprins en prinses sloten in Sydney de viering af ter ere van 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Australië. Het mediabureau sprak het paar voor BNR Nieuwsradio, RTL Nieuws, Trouw en de Volkskrant.
Tim Dekkers filmt het koninklijk paar op de Duyfken, replica van de boot waarmee de Nederlanders Australië hebben `ontdekt'. Het was vrijdag 27 oktober de dag van de mooie plaatjes. Willem-Alexander en Máxima maakten een vaartochtje op een replica van de Duyfken, het schip waarmee kapitein Willem Janszoon in 1606 als eerste Europeaan het Australische land ontdekte en in kaart bracht. De tocht door de haven van Sydney bracht het legertje meegereisde fotografen in vervoering. Een zwaaiend en lachend koninklijk paar op een historisch schip met op de achtergrond het Sydney Opera House en de Harbour Bridge; mooier kon het bijna niet.

Persgesprek
Na een discussie met jonge, veelbelovende Australiërs over de toekomst van hun land en een ronde tafel-gesprek over de migratieproblemen in Australië, volgde op de 41e verdieping van het Intercontinental Hotel een ontmoeting met de pers. Tijdens die gesprekken ging het voornamelijk over de gezondheid van prinses Maxima. De Argentijnse had namelijk in de dagen ervoor zichtbaar last gehad van haar zwangerschap. In Canberra moest ze tijdens een bezoek aan een sportinstituut even gaan zitten op een stoel en in Tasmanië liet ze een helikoptervlucht schieten.
‘Natuurlijk voel je je niet in topconditie als je zwanger bent. Dan kun je niet goed presteren’, zei de prinses. ‘Maar dat neemt niet weg dat ik enorm heb genoten heb van dit bezoek. Ik heb veel geleerd en met veel mensen gesproken.’
De kroonprins : ’Ik maak me niet ongerust over mijn vrouw. Zij is sterk genoeg om een heleboel aan te kunnen en ze is ook mans genoeg om voor zichzelf op te komen. Als het niet gaat, dan zegt ze dat ook eerlijk.’

Concert
's Avonds woonden Willem-Alexander en Máxima in het Sydney Opera House een concert bij van het Sydney Symphony Orchestra. Dat orkest stond die avond onder leiding van de Nederlandse dirigent Jaap van Zweden. Het was de officiële afsluiting van de vieringen rond 400 jaar betrekkingen tussen Nederland en Australië.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010