Pieter van der Werf eerste Nederlander op Sculpture by the Sea
Gronings juttershuisje in Sydney
SYDNEY, 1 NOVEMBER 2006 - De Groninger Pieter van der Werf is de eerste Nederlandse kunstenaar die exposeert tijdens één van de beroemdste en grootste beeldententoonstellingen ter wereld: Sculpture by the Sea in Sydney. Langs het prachtige wandelpad van het bekende Bondi Beach naar het strand van Tamarama zijn gedurende drie weken werken van 108 kunstenaars te zien. Het Mediabureau Onderste-Boven zocht de Groningse kunstenaar op het strand van Tamarama op en maakte voor TV Noord een reportage.
Op het strand van Tamarama staat het juttershuisje van kunstenaar Pieter van der Werf.De 44-jarige Pieter van der Werf is op het parelwitte strand druk bezig met zijn kunstwerk: een strandjuttershuisje. Het is een kunstobject dat hij samen met de Groningse kunstenaar Esther Plomp heeft verzonnen. Het huisje is gemaakt van gebruikt ijzer, hout en van veel zeewier. Van der Werf draagt een dikke jas en een hoed om zich te beschermen tegen de hete zon. 'En ik smeer me de hele tijd in met factor veertig', zegt hij, terwijl hij flarden zeewier schoonwast en aan het ijzeren frame hangt.
Het is de bedoeling dat de 450.000 bezoekers hun vondsten van het strand in het strandjuttershuisje achterlaten. 'Ik maak een bord met daarop de tekst: 'Be my guest, leave your beach findings in this Beach Comber's House'. Ik ben heel benieuwd wat ik na drie weken in het huisje aantref.' Van der Werf ontving subsidie van de Nederlandse Consul-Generaal in Sydney en van de organisatie zelf.

Pieter van Der Werf is de eerste Nederlander die op Sculptures by the Sea exposeert.Eerste Nederlander
Het is voor de tiende keer dat Sculpture by Sea wordt gehouden. Initiatiefnemer David Handley is blij met de aanwezigheid van de Groninger in Sydney. Handley: "Pieter is de eerste Nederlander, de eerste kaaskop, op onze tentoonstelling. We hebben wel eerder Australische kunstenaars gehad met een Nederlandse achtergrond. Maar Pieter is de eerste die van de Nederlandse winter naar onze zomer is gekomen. Ik snap niet waarom niet meer Nederlanders dat doen...'
Pieter van der Werf noemt zijn deelname in Sydney 'een hele grote eer'. Volgens hem wordt de betekenis van deze beeldententoonstelling in Nederland erg onderschat. 'Het is mooi dat zoveel honderd jaar na Abel Tasman weer een Groninger zijn voeten in het strand van Sydney plant.'
De beeldententoonstelling Sculpture by the Sea duurt tot en met 19 november.

 

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010