Mediabureau Onderste-Boven mee op pad in Penrith

Australische brandweer kan niet
zonder inzet van vrijwilligers
SYDNEY, 23 JANUARI 2007 - Bosbranden in Australië hebben al ruim een miljoen hectare natuur verwoest: dat is ongeveer een derde van Nederland. Sommige branden woeden al anderhalve maand en Australië heeft hulp gekregen uit Nieuw-Zeeland, Canada en Amerika. De inzet van vrijwilligers is cruciaal: Australië heeft de beschikking over een kwart miljoen mannen en vrouwen die uit liefde voor hun land het vuur bestrijden. Het mediabureau Onderste-Boven was voor RTL Nieuws bij de vrijwillige brandweer in één van de brandgevaarlijkste gebieden rond Sydney.

Hoogspanning in de brandweerkazerne van Penrith, 50 kilometer buiten Sydney aan de voet van de Blue Mountains. Volgens de monitoren is het buiten veertig graden en dat betekent extreem brandgevaar. De 49-jarige Richard Petch is de chef hier; hij is al 29 jaar brandweerman. Op een groot bord worden alle bewegingen van wagens en brigades bijgehouden. Dan komt er een melding binnen: een nabij gelegen een district vraagt dringend om hulp.
Het blijkt om een brand te gaan in een natuurpark in de buurt. Chef Petch gaat met loeiende sirene op weg. Er is groot alarm geslagen. Want met deze hete en droge zomer kan elk brandje uitgroeien tot een catastrofe. Twee helicopters met grote emmers (500 liter elk) vliegen af en aan, brandweermannen rollen snel de slangen uit. De mannen en vrouwen van de brandweerkazerne in Penrith trekken het bos in om de vlammen te bestrijden.

Leden van de vrijwillige brandweer.Vrijwilligers
De Australische brandweer drijft op de vrijwilligers. Alleen al in de deelstaat New South Wales zijn 70.000 vrijwilligers actief. Het korps is daarmee het grootste ter wereld. De brand in het natuurpark wordt bestreden door onder meer een vrachtwagenchauffeur, een treinconducteur en een bakker. Dit zijn mannen en vrouwen die in de zomer om de dag werk en gezin in de steek laten om hun land te beschermen.  Ze doen het graag, vertellen vrijwilliger Jody Preston. 'Ik zat vroeger bij voetbal en ik wilde wat anders. Met dit vrijwilligerswerk heb je hetzelfde als voetbal: kameraadschap. En je helpt de gemeenschap er ook mee.'
Het werk in de hitte is slopend. Chef Petch ziet er op toe dat iedereen genoeg drinkt: een liter water per uur. Als vader van deze brandweerfamilie is ‘ie trots op zijn mannen en vrouwen. 'De vrijwilligers zijn onbetaalbaar. Ze geven gezin en werk op om de gemeenschap te dienen. Behalve dankbaarheid krijgen ze niets voor hun werk. Ze geven en geven alleen maar.'
De brand in het natuurpark is snel onder controle. Tijd om samen even iets te eten. En uit te rusten. Want deze hete zomer duurt nog lang. Heel lang.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010