Is de Australische vlag racistisch of reden voor nationale trots?
Heftige emoties rond
vlag op
Australia Day
SYDNEY, 26 jan. 2007 - Voor de Australiërs was vrijdag 26 januari een nationale feestdag. Het was Australia Day, de dag waarop wordt herdacht dat in 1788 de blanke kolonisatie van het land begon. De feestdag werd dit jaar overschaduwd door een emotioneel debat over de Australische vlag. En door religieuze spanningen tussen christenen en moslims. Het mediabureau Onderste-Boven berichtte erover voor de Volkskrant, vk.tv en dagblad Trouw
Australische vlag.De ophef rond de Australische vlag (een blauw doek met in de linkerbovenkant de Engelse Union Jack, omringd door sterren van het Zuiderkruis en de Federatiester) begon met uitlatingen van de organisatoren van het jaarlijkse popconcert Big Day Out. Zij riepen de bezoekers op om de vlag thuis te laten. Vorig jaar waren er namelijk incidenten geweest rond de Australische vlag. Sommige bezoekers klaagden dat zij onder bedreiging werden gedwongen om trouw aan de vlag te zweren. De organisatie van Big Day Out wilde dit jaar onrust voorkomen, vandaar het advies.
De rechtse sensatiekrant Daily Telegraph maakte ervan dat de organisatoren het meenemen van de vlag wilden verbieden. En dat 'verbod' veroorzaakte een bijna hysterische storm van protest. Politici en media wisten niet hoe snel en hoe vaak ze hun trots voor Australië moesten uitspreken. Het verbieden van de vlag was in hun optie regelrecht landverraad.

Racistisch
Het mediabureau Onderste-Boven greep de discussie aan om de Australische vlag nader onder de loep te nemen. In Australië bestaat namelijk een organisatie die ijvert voor een nieuwe vlag. ''De huidige vlag is koloniaal en racistisch', zei bestuurslid Hans Hulsbosch. De Nederlander Hulsbosch kwam halverwege de jaren zeventig naar Australië en heeft sindsdien een succesvol ontwerpbureau opgebouwd. Hij creëerde het inmiddels wereldberoemde logo van vliegtuigmaatschappij Qantas (een hoppende kangoeroe in een rood vlak). Hij verwerpt de huidige Australische vlag. 'Die doet geen recht aan de Aboriginal-bevolking, de Chinezen en andere groepen die hier wonen.'
Alternatief ontwerp voor de Nederlandse vlag.Het ontwerpbureau van Hulsbosch heeft een ontwerp voor een nieuwe vlag gemaakt: een rood vlak in de vorm van de Aboriginal-berg Uluru en in een blauw vlak de sterren van het Zuiderkruis. 'Het is een kwestie van tijd, voordat een nieuwe vlag in het land zal wapperen', aldus Hulsbosch.

Extreem chauvinistisch
Temidden van het gedoe over de vlag, was er rond Australia Day ook ophef over minister-president John Howard. Hij sprak op een video een bijeenkomst toe van een extreem-conservatieve christelijke groepering, Catch the Fire. Die groepering staat bekend om haar extreem anti-moslim standpunten. Moslimorganisaties hebben het optreden van Howard scherp veroordeeld. En ook deskundigen van het Australia Institute in Canberra, een linkse denktank, hekelden het gedrag van de liberale premier.
’ Met zijn videoboodschap steunt hij een stroming in Australië, die extreem, agressief en zeer chauvinistisch is. Howard is een slimme en cynische politicus. Hij weet als geen ander de donkere kant van de Australiërs te bespelen. Hoe meer moslimsorganisaties boos op hem zijn, hoe meer blanke stemmen hij dit najaar zal krijgen bij de parlementsverkiezingen’, zei directeur Clive Hamilton.

De video op vk.tv is te zien op de website van de Volkskrant. Klik dan op video en zoek dan naar Australie.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010