Paul de Waard wordt neergeschoten door ruziemakende Hells Angel
Nederlandse rugzaktoerist tegen
wil en dank de held van Australië
MELBOURNE, 22 JUNI 2007 - De 25-jarige Nederlander Paul de Waard heeft in Australië een heldenstatus gekregen. De rugzaktoerist raakte maandagochtend 18 juni toevallig betrokken bij een ruzie op straat tussen een Hells Angel en een vrouw. Toen De Waard tussenbeide kwam, werd hij door de ruziemaker neergeschoten en raakte hij zwaar gewond. Sindsdien is Paul de Waard voor veel Australiërs een held en een 'barmhartige Samaritaan'. Het Mediabureau Onderste-Boven volgde de gebeurtenissen voor RTL 4 in het Land, Trouw, De Pers en BNR Nieuwsradio.
Paul de Waard herstelt in het ziekenhuis van zijn zware verwondingen. FOTO FAMILIE DE WAARDDe rillingen lopen nog altijd over de rug van de mensen die maandagochtend om kwart over acht in het centrum van Melbourne getuige waren van een bizarre schietpartij. ‘’De dader was zo koelbloedig, zo berekend’’, vertelt een man. Die dader is de 29-jarige Christopher Hudson, lid van de Hells Angels en vorig jaar maart betrokken bij een schietpartij tijdens een kickbokswedstrijd in Queensland. Na een grote zoekactie door de politie, gaf de man zich een paar dagen na de schietpartij vrijwillig over aan de politie.

Ice
Hudson had in de Melbournse nachtclub Barcode ruzie gekregen met één van de paaldanseressen, waarschijnlijk zijn vriendin. Volgens de politie zat de Hells Angel onder de drug 'ice', wat hem bijzonder agressief en onberekenbaar maakte. Er vielen harde klappen en de vrouw liep in paniek de straat op, achtervolgd door Hudson. Een vriendin van de paaldanseres, die getuige was van de ruzie, schoot de vrouw te hulp. Dat wekte bij het Hells Angels-lid nog meer woede op. Toen de vriendin, een bekend fotomodel in Melbourne, in een taxi wilde vluchten, trok Hudson haar aan de haren uit de auto en schopte haar in het gezicht. Dat gebeurde allemaal in hartje Melbourne voor de ogen van honderden mensen in het spitsuur.

De plaats van de schietpartij.Wapen
Op dat moment kwamen twee mannen voorbij: de 25-jarige backpacker Paul de Waard uit Nederland en een 43-jarige advocaat die aan het joggen was. De twee mannen kwamen tussenbeide om de vrouw te helpen. Ooggetuigen vertelden hoe Hudson vervolgens een semi-automatisch wapen trok en de twee mannen en de vriendin van de paaldanseres zonder aarzeling in de borst en in de buik schoot. De advocaat, vader van drie kinderen, overleed, de vrouw en de 25-jarige Nederlandse toerist werden zwaar gewond opgenomen in het Royal Melbourne Hospital.
Op de plek waar Paul de Waard en de anderen zijn neergeschoten, hebben inwoners van Melbourne een bloemenmonument opgericht. Op een stoplicht hangt een foto van de overleden advocaat. Aan veel bossen bloemen hangen handgeschreven kaartjes. "Jullie zijn een held", valt er te lezen. Dat is ook de mening van veel voorbijgangers. "Ik vind het heldhaftig wat hij heeft gedaan", zegt een jongen over Paul de Waard. "Hij was hier om te reizen en te genieten van Australië en dan maakt hij zoiets dramatisch mee". Een oude vrouw vergelijkt het optreden van de Nederlandse backpacker zelfs met het optreden van verzetsstrijdster Connie ten Boom, die in de Tweede Wereldoorlog joodse onderduikers hielp.
Volgens Hans Nieuwland, Nederlands honorair-consul in Melbourne, is er ook bij het Nederlandse consulaat een stroom reacties binnengekomen. "Mensen boden allerlei soorten hulp aan; warme kleren voor de ouders, het betalen voor de tickets. Het is echt overweldigend en dat maakt je warm."

Moeder de Waard en de verantwoordelijke aarts van het Royal Melbourne Hospital.Oog van de naald
De ouders en twee broers van Paul de Waard zijn inmiddels aangekomen in Melbourne. Vrijdag 22 juni gaven ze een persconferentie in het Royal Melbourne Hospital. Ze vertelden 'overdonderd' te zijn door de heldenstatus die Paul in Australië heeft. De artsen vertelden de familie dat Paul door het vele bloedverlies door het oog van de naald is gekropen. Hij heeft een kogel in zijn longen en in zijn buik gekregen. Hoewel een deel van zijn longen is weggehaald, verwachten de artsen dat de Nederlander normaal verder kan leven.
De familie wil een aantal weken in Australië blijven en samen met Paul terugvliegen naar Nederland. De regering van de deelstaat Victoria heeft familie De Waard aangeboden om alle reiskosten en verblijfkosten voor haar rekening te nemen.

Verklaring
Op vrijdag 29 juni gaf Paul de Waard een eerste schriftelijke verklaring uit voor de media. Daarin bedankte hij de inwoners van Melbourne en Australië hartelijk voor de vele blijken van medeleven. Hij beloofde elke reactie te zullen lezen. `Ik vind Melbourne nog steeds een geweldige stad', liet hij de Australiërs weten.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010