Onderste-Boven op filmset van De Scheepsjongens van Bontekoe
'Action' in jungle bij giftige spinnen
en krokodillen
PORT DOUGLAS, 30 JULI 2007 - Het moet eind november Nederlands nieuwste avonturenfilm worden, maar de opnamen zelf waren al een avontuur. Regisseur Steven de Jong is zo goed als klaar met het draaien van 'De Scheepsjongens van Bontekoe', de film gebaseerd op het beroemde boek van Johan Fabricius. Na opnamen in Litouwen en Lelystad, week de filmploeg uit naar het tropische noorden van Australië, te midden van slangen, spinnen en krokodillen. Het Mediabureau Onderste-Boven ging voor RTL Nieuws en Omrop Fryslân op de set kijken.
Port Douglas moet even lijken op het Batavia uit de zeventiende eeuw.'Action' klinkt het in het tropisch regenwoud in de buurt van Port Douglas. Dit is het tropische noorden van Australië en de jungle is even overgenomen door de Nederlandse filmploeg van regisseur Steven de Jong. Hier worden de scènes opgenomen van de drie scheepsjongens Hajo, Rolf en Padde die met hulp van het inheemse meisje Dolimah de jungle proberen te overleven. De Friese regisseur De Jong overlegt met cameraman Maarten hoe de scène moet worden gefilmd. De vier spelers wachten geduldig. 'Ja, het is vaak lang wachten, maar het is wel gezellig', zegt Pim Wessels die de rol van Hajo speelt. 'We spelen hier de scène, dat Padde door een giftige slang is gebeten', legt Reena Giasi (Dolimah) uit.

Krokodillen
Het is allemaal leuk en aardig, filmopnamen in het midden van de jungle. Maar dit is wel het leefgebied van zeer giftige slangen en spinnen. Veiligheidscoördinator Paul Phillips vertelt dat hij een krokodil heeft gespot in de buurt van de filmset. 'Ik ben zojuist nog wezen kijken, maar toen was hij er niet. Giftige spinnen en slangen zijn hier ook. We vertellen dus iedereen voorzichtig te zijn waar hij of zij loopt. We hebben 24 uur per dag een Eerste Hulp-man op de set rondlopen, dus we zijn goed voorbereid op alles', zegt hij.
Filmen op de filmset.Hoofdrolspeler Martijn Hendrickx (Rolf) schrikt als hij hoort van de giftige dieren. 'Dat had ik eigenlijk pas na afloop willen horen, niet vooraf', reageert hij. 'We hebben tijdens eerdere opnamen in het suikerriet al een enorm grote spin gezien.' Zijn maatje Pim is nuchterder: 'Dat hoort bij het avontuur.'

VOC-schip
Regisseur De Jong heeft flink uitgepakt met de opnamen van de laatste scènes. Het haventje van de toeristenplaats Port Douglas is omgebouwd tot het Indonesische Batavia uit de 17e eeuw. Veertig figuranten lopen rond en de replica van het VOC-schip De Duyfken ligt aangemeerd. De paar Nederlanders die in Port Douglas wonen, zijn verrukt. 'Het is zalig om al die Nederlanders en zo'n mooi schip op de stoep te zien', zegt de Nederlandse Australiër Mark de Bont, die vlak bij de filmset een restaurant beheert.
De Jong is tevreden over het verloop van de opnamen. Hij hoopt straks op een succes à la De Kameleon, zijn vorige speelfilm. 'We hebben al in Litouwen gefilmd, in Lelystad en nu in Australië. In die zin is het een on-Nederlandse film. Daarom loop ik zo te duwen en trekken tijdens de opnamen. We gaan voor het avontuur.'

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010