Mediabureau verslaat start zonnerace in Australië
Met de zon 3000 kilometer
van Darwin naar Adelaide
DARWIN , 21 oktober 2007 - Deze week is de week van de zonneauto's. Enige tientallen auto's met zonnecellen op het dak doen vanaf zondag mee aan een uitputtingsslag door de woestijn van Australië. In een dag of vier moeten ze de 3000 kilometer zien te overbruggen tussen Darwin naar Adelaide. Alleen de zon mag de energie leveren. Er doen twee Nederlandse en een Belgisch team mee. Mediabureau Onderste-Boven ging voor onder andere RTL en de Belgische omroep VRT naar Darwin om de voorbereidingen en de start te verslaan. Voor de Volkskrant was een voorverhaal over de race gemaakt.
Tim Dekkers filmt de pleog van de TU Twente.De wedstrijd is de langste en meest bekende race voor zonneauto's in de wereld. Met de wedstrijd willen de organisatoren laten zien wat er mogelijk is met zonne-energie en dat een snelheid van om en nabij de 100 kilometer per uur door een zonnig gebied haalbaar is.
Voor de Belgische publieke omroep VRT legde het mediabureau de voorbereidingen vast van het Belgische team uit Leuven. Vorig jaar was de ploeg elfde, nu wil het naar de topvijf. Teammanager Pieter Vangeel is optimistisch over de kans op een hoge klassering. `De concurrentie is hevig, zeker uit Nederland, maar we hebben een goede auto.' Het item is in het journaal van zondag uitgezonden.

Praktisch nut
RTL wilde een onderwerp voor het journaal van zaterdag, een dag voor het begin van de race. Insteek was duidelijk te maken wat er zo belangrijk is aan de race. Natuurlijk is het leuk om met zijn allen door de woestijn te scheuren, maar wat heeft het gewone publiek eraan? Nog niet zoveel, blijkt. De auto-industrie heeft helemaal geen interesse in deze auto's, er is nog geen normale zonneauto op de weg verschenen.
Volgens organisator Chris Selwood laat de race vooral zien wat er met moderne elektromotoren mogelijk is. Voor een land als Nederland is zonne-energie niet de meest logische optie, maar de accu's kunnen ook worden opgeladen met wind of andere energie. Het voordeel van de elektrische auto's is dat ze minder geluidsoverlast geven en dat massaal gebruik de luchtkwaliteit in de steden verbetert. In Australië is zon wel een optie, maar dan moet er politiek nog het enige veranderen voor het zo ver is, meent Selwood.
Adviseur van het team uit Delft, de eerste Nederlandse astronaut Wubbo Ockels, is optimistisch. Hij verwacht dat er over een jaar of tien op grote schaal zonneauto's zullen rondrijden, zeker in een land als Australië. Gevestigde belangen zoals die van de olie-industrie houden een snelle invoering van zonne-energie tegen, meent hij.

Team Twente
Het programma RTL 4 in het land, wilde aandacht voor het team uit Twente. De ploeg uit Delft krijgt altijd veel aandacht, omdat ze al drie keer op rij heeft gewonnen. Problemen bij de start van de kanshebber, het team van Delft.Voor het programma mag de ploeg uit het oosten van het land uitleggen wat er zo bijzonder is aan de auto, zoals een zonnepaneel dat meedraait met de zon.en lenzen die het licht bundelen op de cellen, zodat het rendement groter wordt.
De meeste opnamen werden gemaakt op de zaterdag voor de start. Op die dag moesten de auto's een tijdrit afleggen op een circuit even buiten Darwin om te bepalen wie er als eerste mag vertrekken op zondag. De Belgen wisten tot hun verbazing een snellere tijd te realiseren dan het Nederlandse team uit Delft. Een Japans team legde het parcours als snelste af, maar die auto was vooral geschikt om op een circuit te rijden en maakt op de lange rechte weg tussen Darwin en Adelaide geen schijn van kans.

Startperikelen
De start pakte een beetje verkeerd uit voor het Delftse team. Toen coureur Oliver van der Meer naar de startstreep moest oprijden, weigerde de motor. In allerijl werd een nieuwe schakelkast geplaatst en kon de ploeg alsnog vertrekken. Geluk was dat de storing voor de start optrad, zodat het team de verloren tijd op het einde van de dag mocht goedmaken.

Na twee dagen gaat het team uit Delft ruim voorop, gevolgd door een Australisch team en de Belgische inzending. De eerste auto wordt donderdagmiddag in Adelaide verwacht. 

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010