Meteen na uitslag verhaal op website van de Volkskrant
Labor wint verkiezingen Australië
SYDNEY, 24 nov. 2007 - De Labor-partij heeft de verkiezingen in Australië met groot gemak gewonnen. Labor krijgt 24 zetels meer in het huis van afgevaardigden dan de conservatieve coalitie van premier John Howard die het land ruim 11 jaar heeft bestuurd. Het Mediabureau Onderste-Boven volgde de verkiezingen voor de Volkskrant, Trouw, De Pers, BNR Nieuwsradio, VRT Radio, RTL Nieuws en het VRT Journaal.
Winnaar Kevin Rudd spreekt zijn aanhagners toe.Voor RTL is een reportage gemaakt over de voormalige popzanger Peter Garrett van Midnight Oil, die milieuminister wordt in de nieuwe regering. Ook het VRT-journaal bestelde een reportage bij Onderste-Boven. Voor de website van de Volkskrant werd meteen een verhaal gemaakt over de verkiezingen.
De Labor Party van Kevin Rudd heeft de steun gekregen van 53 procent van de kiezers, een winst van ruim 5 procent. Voor Australische begrippen is dit een politieke aardverschuiving. De definitieve uitslag wordt in de loop van volgende week verwacht. Vooral in de thuisstaat van Rudd Queensland heeft de partij het goed gedaan.

Bennelong
Of de zittende premier zijn eigen zetel in het noorden van Sydney behoudt, die hij 33 jaar in bezit had, is nog niet duidelijk. Hij moest het daar opnemen tegen een populaire tv-presentratice en kijkt tegen een kleine achterstand aan. Dit is een van de zeven zetels waar de voorlopige uitslag nog niet duidelijk is. Stemmen is verplicht en relatief veel mensen brengen hun stem per post uit. Die kunnen in sommige kiesdistricten de uitslag nog doen veranderen.
Het is de derde keer na 1945 dat Labor een zittende conservatieve regering heeft verslagen. Het eerste wat de nieuwe regering gaat doen, is het ratificeren van het Kyoto-verdrag. Voormalig rock-zanger Peter Garrett, van Midnight Oil, wordt waarschijnlijk de nieuwe milieuminister. Ook heeft de Labor-partij onder leiding van Kevin Rudd beloofd de scherpe kantjes van nieuwe arbeidswetten weg te halen.

Einde
De verslagen John Howard, die ruim 11 jaar het land heeft geleid, zei zaterdag na het felicitatietelefoontje aan Rudd. 'Ik wens hem het allerbeste toe. Ik heb hem verteld dat er geen mooiere baan is dan eerste minister van dit land.' Hij complimenteerde zichzelf en zei dat hij een sterker en welvarender land heeft achtergelaten. Hij kondigde aan dat hij de oppositie niet gaat leiden, ook als hij eventueel zou worden gekozen. Hij noemde dit moment het einde van zijn lange politieke carrière.
Rudd zei in zijn overwinningstoespraak dat hij het vertrouwen in hem niet zal beschamen. 'Australië heeft besloten dat het verder wil en naar de toekomst wil kijken', zie hij tegen zijn aanhangers in de hoofdstad van Queensland Brisbane. Hij bedankte Howard voor zijn inzet.

Naschrift: John Howard heeft zijn zetel in zijn eigen kiesdistrict verloren. Het is voor de tweede keer in de geschiedenis dat een zittende premier er niet in is geslaagd zijn zetel te behouden. Het kiesdistrict Bennelong wordt nu vertegenwoordigd door Maxime McKew van Labor.

recent_foto
column
fair dinkum
wijziging op: 9-03-2010